Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Een docent weigert een hand te geven. Is dat erg?

Op de Hogeschool van Amsterdam weigert een docent vrouwen een hand te geven. Hierop volgen Kamervragen. Laten we eens onderzoeken of er niet een veel breder draagvlak is voor de begroeting – niet alleen van mannen tegenover vrouwen, maar in het algemeen – van deze docent: een buiging met zijn hand op het hart. Ik vind het een stijlvoller, vriendelijker en zelfs persoonlijker begroeting dan wij gewend zijn.

J. Stolker

Arnhem

Wanneer Willem Brinckman in het buitenland is, past hij zich aan aan de gewoonten daar (Opinie & Debat, 5 februari). Terecht. Maar nu is er een docent in Nederland die vrouwen hier geen hand wil geven, terwijl dat ónze gewoonte is. Hij past zich niet aan aan de cultuur van het land waar hij zich bevindt en de mensen hier moeten dat maar accepteren. Precies het tegenovergestelde van wat de heer Brinckman in het begin van zijn stukje schrijft en toch neemt hij het voor hem op. Als docente Turks adviseer ik mijn cursisten zich aan te passen, om niet nodeloos te kwetsen.

José Lubbers-Muylwijk

Driebergen

Wat een opschudding over het niet schudden van handen omdat die van de ander onrein zouden zijn! Nu klaagt een internist erover dat hij door het ontbreken van dit contact geen vertrouwen kan wekken bij de patiënt (Opinie, 7 februari). In het Verenigd Koninkrijk schudt een arts nooit de hand van zijn patiënt. Daar zijn alle handen vies. Bij de balies in de klinieken staan pompflesjes waar iedereen zich kan zuiveren van onverhoopt door anderen opgelopen vunzigheid – lees bacillen. Ik haal er mijn schouders maar over op.

Kieke Arlman

Den Haag

De dokter geeft zijn patiënten de hand en daarmee geruststelling en vertrouwen. Prachtig! Maar betekent dat ook dat het beslist moet? Heeft de dokter daar geen woorden voor? En al die andere mensen die handen willen geven en ontvangen – waar halen zij die noodzaak vandaan? Om respect te tonen? Omdat het onze cultuur is en iedereen daaraan mee moet doen? Als kind leerde ik dat ik bij een ontmoeting met een mevrouw mijn hand niet mocht uitsteken. Ik moest wachten tot zij het deed. Wie handen geven tot probleem verheft, is volgens mij uit op onderscheid, tegenstellingen en discriminatie. Ophouden daarmee.

Mr.R.W.Asser

Amstelveen