Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Zeker vierhonderd arrestaties bij anti-regeringsbetoging Algerije’

In Algiers raakten anti-regeringsbetogers vanmiddag slaags met de oproerpolitie. Foto AP.

Bij een anti-regeringsbetoging in de Algerijnse hoofstad Algiers zouden vanmiddag meer dan vierhonderd mensen zijn gearresteerd. Dat liet de lokale mensenrechtenorganisatie Algerijnse Liga voor de Verdediging van Mensenrechten aan het einde van de middag weten. Volgens de organisatie zijn vrouwen en buitenlandse journalisten onder de gearresteerden.

Duizenden Algerijnen gingen vandaag de straat op om te protesten tegen hun regering. In Algiers waren volgens de organisatoren van de demonstratie zo’n tienduizend mensen op de been. Zeker zoveel agenten van de oproerpolitie probeerden de betogers het demonstreren onmogelijk te maken. Er waren diverse opstootjes in de straten van Algiers, maar tot grote rellen of vechtpartijen kwam het niet.

De Algerijnse betogers, die geïnspireerd zijn door de volksopstanden in Tunesië en Egypte, riepen op het 1 Mei-plein in Algiers leuzen als “Nee tegen de politiestaat” en “Weg met Bouteflika”. Met het laatste doelen ze op president Abdelaziz Bouteflika, die Algerije sinds 1999 op autoritaire wijze regeert en door het instandhouden van de noodtoestand iedere vorm van politiek protest onmogelijk maakt.

Geweld bij anti-regeringsbetoging Jemen
In Jemen gingen een dag na het aftreden van Mubarak naar schatting tweeduizend mensen de straat op om tegen president Ali Abdullah Saleh te demonstreren. De betogers marcheerden naar de Egyptische ambassade in hoofstad Sanaa en riepen leuzen als “De bevolking wil de val van de regering” en “De Jemenitische revolutie komt na de Egyptische revolutie”.

Tegen het einde van de manifestatie zocht een groep met messen en stokken bewapende mannen de confrontatie met de anti-regeringsdemonstranten. Volgens de internationale persbureaus ging het om regeringsgezinde betogers of agenten in burger. Volgens ooggetuigen vielen bij de aanval twee gewonden. De Jemenitische autoriteiten pakten gisteravond in Sanaa al tien mensen op die het aftreden van Mubarak vierden op straat.

Politieagenten en anti-regeringsbetogers zoeken de confrontatie in Sanaa, Jemen. Foto AP.Politieagenten en anti-regeringsbetogers zoeken de confrontatie in Sanaa, Jemen. Foto AP.