Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Demonstranten Egypte ruimen op, leger neemt dagelijks bestuur op zich

Demonstrant veegt de straat op het Tahrir-plein in Kairo (FOTO: REUTERS/Suhaib Salem )

De demonstranten die nog aanwezig zijn op het Tahrir-plein hebben gezworen daar te blijven totdat de Opperste Militaire Raad, die nu aan de macht is, hun eisen voor hervormingen en democratie inwilligen, meldt Reuters. In twee persberichten laat de kern van demonstranten weten dat zij de opheffing van de noodtoestand, het vrijlaten van politieke gevangenen en het ontbinden van militaire rechtbanken eisen. Ook willen zij dat burgers inspraak krijgen in de overdracht van de macht.

Opruimen van het plein
Zaterdagochtend waren de Egyptenaren op het Tahrir-plein in Kairo in een uitbundige stemming. Zij begonnen samen met het leger uitgebrande voertuigen weg te slepen en het afval van de afgelopen weken op te ruimen. De demonstranten die nog op het plein bivakkeren zijn verdeeld over wat zij nu gaan doen, blijven ze of gaan ze naar huis?

Leger neemt dagelijks bestuur over in Egypte
Het leger is ondertussen begonnen met het overnemen van het dagelijks bestuur van het land. Zo meldt de Egyptische staatstelevisie dat het leger de avondklok in het hele land verkort. De avondklok die tot zes uur ‘s ochtends van kracht is, gaat vanaf nu pas om middernacht in, in plaats van om acht uur ‘s avonds.

Regering Mubarak mag land niet verlaten
Zonder toestemming van het leger of de openbare aanklager mogen Egyptische overheidsfunctionarissen niet per vliegtuig reizen, meldt persbureau AP.
Douanebeambten hebben een lijst gekregen waarop de namen staan van de bewindslieden van het voormalige regime van Mubarak.

Leger: Egypte blijft zich houden aan internationale verdragen
De Opperste Militaire Raad laat weten dat het huidige kabinet kan blijven zitten totdat er een nieuwe kan worden samengesteld. In de tussentijd zal het land zich aan alle internationale verdragen houden die het heeft afgesloten. Hiermee doelt het leger vermoedelijk op het in 1979 gesloten vredesverdrag met Israël.