Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De frisheid van djeroek poeroet

Wat maakt een gerecht tot typisch Italiaans, Frans, Thais, Indonesisch? In de tijd dat ik, lang geleden, me voor het eerst toelegde op de Indonesische keuken, haalde ik trassi in huis en goela djawa. Toen ik uitstapjes maakte naar andere Aziatische keukens had ik die niet meer nodig, maar wel nog steeds djeroek poeroetblaadjes (citroenblad), sereh (citroengras), koriander- en komijnzaad, verse gemberwortel, groene en rode pepers. Het zit hem voor een deel dus in de ingrediënten, voor een ander deel in combinaties en doseringen.

Thais gaat iets smaken door vissaus, limoensap, kokosmelk en veel koriander, doe je plusminus hetzelfde met trassi, santen en salemblad dan krijg je een veel meer Indonesische smaak. Thais is frisser met meer groene kruiden. Indonesisch is wat zwaarder dunkt me, gestoofder.

Ik ben van plan de komende tijd ook de Vietnamese keuken wat meer te exploreren.

Maar voor het weekend een Thaise stoofschotel. En dan maar niet met groene currypasta uit een potje, maar met een basis van zelf gebakken kruiden, dat smaakt vaak frisser. We maken ook geen Italiaanse gerechten met pesto uit een potje. (Nee toch? Laat ik het niet merken.)

Het gerecht kan naar smaak heter gemaakt worden door er meer groene pepers aan toe te voegen – bedenk wel dat de scherpte van pepers zich ontwikkelt naarmate ze langer in het gerecht zitten. Iets wat in eerste instantie mild lijkt, kan na een dag te pittig zijn. Bij stoofschotels heeft het trouwens altijd zin ze even te laten staan.

Verwijder het zaad uit de peper en hak hem fijn, hak de ui fijn, hak het citroengras fijn en bak dat zachtjes met elkaar in de olie. Voeg de djeroek poeroetblaadjes toe en de fijngehakte korianderwortel.

Stamp in een vijzel het koriander- en komijnzaad, de zwarte peper en de knoflook fijn, doe die pasta ook in de pan. Voeg de garnalenpasta toe en roer goed. Laat dit alles even zachtjes bakken.

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen, draai het gas wat hoger en schroei het vlees dicht. Bestrooi het met wat zout.

Giet de kokosmelk en het limoensap erbij, voeg de suiker toe en wacht tot het vocht begint te borrelen. Zet de pan dan op een plaatje en laat met een deksel schuin op de pan een uur zachtjes sudderen.

Snijd intussen de aubergine aan dobbelstenen. Doe die in de pan en laat nog een minuut of tien sudderen tot de aubergine en het vlees zacht zijn.

Hak de basilicum en de koriander fijn en strooi die over het gerecht.

Vooraf de loempiaatjes van gisteren en erbij een kommetje rijst levert een mooie maaltijd.