Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Cricket: treuren om Eden Gardens

Het WK cricket wordt vanaf volgende week in India gehouden. Maar het thuisland speelt niet op de heilige cricketgrond.

De cricketgekke inwoners van de miljoenenstad Calcutta voelen pijn. Tijdens het komende WK cricket zal het Indiase nationale elftal geen wedstrijd spelen in hun Eden Gardens, samen met Lord’s in Londen ’s werelds roemrijkste cricketstadion.

Reikhalzend hadden ze uitgekeken naar de op voorhand beladen confrontatie met Engeland op 27 februari. Maar omdat de verbouwing van het stadion niet op tijd klaar is, is die ontmoeting verschoven naar Bangalore. Geen wonder dat teleurgestelde fans met zwarte vlaggen zwaaiden toen een inspectieteam van de International Cricket Council (ICC) maandag opnieuw ogenschouw kwam nemen.

De ICC World Cup, het belangrijkste crickettoernooi (van eendaagse wedstrijden) dat sinds 1975 om de vier jaar plaats vindt, wordt gehouden in India, Bangladesh en Sri Lanka. De ceremoniële opening is over acht dagen in Dhaka. In totaal veertien landen nemen deel, waaronder ook Nederland. De finale is op 2 april in Mumbai.

De gang van zaken rond Eden Gardens is vergelijkbaar met de rommelige voorbereiding van de Gemenebest Spelen die vorig najaar in India werden gehouden. Ook toen bleken stadions, het atletendorp en omliggende infrastructuur niet op tijd in orde – al werd het evenement achteraf tot een succes verklaard. Tegen de organisatie van die Spelen lopen onderzoeken wegens corruptie.

Twee weken geleden constateerde de ICC dat er sprake was van een grote rotzooi rond de verbouwing van Eden Gardens. Elektronische apparatuur en de grote beeldschermen ontbraken, de zitaccommodatie was niet af en overal stonden de armzalige tentjes waarin de migrantenarbeiders slapen – om een aantal klachten te noemen.

Even dreigde Eden Gardens alle voor dat stadion geprogrammeerde wedstrijden mis te lopen. Maandag kon evenwel worden gemeld dat er „zeer goede vooruitgang” is geboekt, en dat de andere wedstrijden in de voorrondes daar vrijwel zeker wel kunnen worden gespeeld. Dat betekent bijvoorbeeld dat Nederland op 18 maart wel zal spelen in Eden Gardens, tegen Ierland.

In drie jaar tijd is de IPL, de Indian Premier League, uitgegroeid tot meest succesvolle cricketcompetitie in de wereld – in termen van aantal Indiase toeschouwers en vooral in commercieel opzicht. In de IPL wordt de snelle variant van cricket gespeeld, het Twenty20 cricket waarbij beide elftallen slechts twintig overs mogen batten. Afgelopen maand legden de deelnemende clubs op de jaarlijkse veiling opnieuw tientallen miljoenen euro’s op tafel voor (binnen- en buitenlandse) spelers die later dit jaar in de vierde uitgave van de IPL in actie zullen komen.

Voorlopig gaat in India en in de omliggende landen de aandacht uit naar het komende WK. ESPN Stars Sports en Star Cricket hebben de uitzendrechten gekocht voor naar schatting bijna twee miljard euro. Ook Raghu uit Delhi zal gaan kijken, maar hij doet dat met minder passie dan vroeger wegens de omkoopschandalen die het cricket de afgelopen jaren hebben getroffen, zegt hij. Deze week nog werden drie Pakistaanse internationals in de ban gedaan omdat zij vorig jaar tijdens een testwedstrijd tegen Engeland op Lord’s expres een no ball bowlden – op aangeven van gokkers. Door hun uitsluiting staat Pakistan er plotseling minder goed voor. Maar Raghu vermoedt dat niet alleen Pakistaanse spelers gevoelig zijn voor lucratieve aanbiedingen om kleine misstapjes te begaan. Voor hem heeft cricket zijn onschuld verloren.

Toch is ook hij, net als alle andere liefhebbers, benieuwd of de nu al legendarische cricketheld Sachin Tendulkar (38) er in slaagt voor de eerste keer in zijn lange carrière wereldkampioen te worden met India. Vijftien jaar geleden bowlde hij fantastisch in de World Cup tegen Sri Lanka, maar na hem kantelde de wedstrijd. Heetgebakerde toeschouwers gooiden vuurwerk op het veld en de wedstrijd werd gestaakt. Het gebeurde in Edens Garden. Sri Lanka werd wereldkampioen, en inwoners van Colombo reden jaren later nog met overwinningsstickers op autobumpers rond.