Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Champagne boven het kanaal

In 1995 verhuis ik naar de Tilburgse binnenstad. Nieuwe man laat mij De Buunder zien: aan de oostrand van de stad, het Wilhelminakanaal over en je bent er. Water, weiland, bankje. Maar ook: vreemde beesten en de skyline van Tilburg (écht wel).

In 2000 schuiven man en ik elkaar er een trouwring om de vinger. Champagne in het zomeravondlicht. Op een betonnen plaat boven het afwateringskanaal van de Tilburgse waterzuivering. In 2001 loop ik er als kersverse moeder mijn eerste rondje buiten. De reis twee keer afgelegd: baby mee, maar wandelwagen vergeten. In 2003 en 2005 volgen nog twee ‘eerste’ rondjes buiten. Wandelwagen niet meer vergeten.

Steeds meer bij ons: step, fiets, skeelers. Wat staat daar nou in de wei? Dat is een lama. Waarom is die boom goud geverfd? Dat is kunst. Waarom stroomt dat water altijd zo en niet andersom? Dat is een goede vraag.

Moerenburg heet het er officieel. Wij lopen gewoon een Buunder – weer of geen weer.