Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Musharraf

Een Pakistaanse rechter heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Pervez Musharraf in verband met de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007. Dat meldt AP.

Musharraf moet voor de rechter verschijnen op 19 februari. Hij is een verdachte in het onderzoek naar de moord op Bhutto. In december werden ook al twee politieofficieren ontboden aan het hof om zich te verantwoorden voor de gebrekkige beveiliging van Bhutto.

Musharraf ontkent enige betrokkenheid van zichzelf, de veiligheidsdiensten of het leger bij de aanslag.

Een recent VN-rapport benadrukte dat het onderzoek naar de aanslag op Bhutto zich ook moest richten op de Pakistaanse veiligheidsdiensten en het leger. Het rapport bekritiseerde ook de Pakistaanse autoriteiten die eerder onderzoek tegenwerkten. Daarin werd een leider van de Pakistaanse Taliban aangewezen als de verantwoordelijke achter de zelfmoordaanslag.

Benazir Bhutto werd op 27 december 2007 vermoord na een verkiezingsbijeenkomst in Rawalpindi. Bij de zelfmoordaanslag kwamen ook 24 omstanders om het leven. Tien weken eerder was Bhutto al aan de dood ontsnapt na een aanslag, net nadat ze na ruim acht jaar was teruggekeerd in haar land.

Musharraf kwam als generaal aan de macht na een staatsgreep in 1999. In 2008 trad hij af, nadat de destijds aangetreden nieuwe regeringscoalitie dreigde met een afzettingsprocedure. Sindsdien woont hij in Londen en Dubai. Musharraf heeft aangegeven naar Pakistan te willen terugkeren om een nieuwe politieke partij op te richten.