Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Algerije zet duizenden agenten in tegen verwachte demonstratie

People gather during a protest against unemployment as a man is seen, at right, wrapped in a flag of Algeria, on February 6, 2011 in front of the Ministry of Labour, in Algiers. Mounting grievances over spiraling costs and unemployment triggered riots this month, encouraged by public protests in Tunisia that forced its president Zine El Abidine Ben Ali to flee. AFP PHOTO FAROUK BATICHE
People gather during a protest against unemployment as a man is seen, at right, wrapped in a flag of Algeria, on February 6, 2011 in front of the Ministry of Labour, in Algiers. Mounting grievances over spiraling costs and unemployment triggered riots this month, encouraged by public protests in Tunisia that forced its president Zine El Abidine Ben Ali to flee. AFP PHOTO FAROUK BATICHE Demonstranten voor het ministerie van Sociale Zaken in Algiers op 6 februari (FOTO: AFP / Farouk Batiche)

UPDATE 14.02: Volgens Al Jazeera braken zo’n tweeduizend demonstranten door een kordon van ME om op het 1 Mei-plein te komen.

UPDATE 13.30: Volgens de organisatoren van de protestmars liepen zo’n tienduizend mensen mee met de protestmars in Algiers, maar dat kan nog niet bevestigd worden. De demonstranten raakten hier en daar slaags met de oproerpolitie die de straten probeerden af te zetten.

Op het 1 Mei-plein in de Algiers verzamelden zich rond 12 uur Nederlandse tijd demonstranten die oproepen tot het vertrek van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Twee uur van tevoren verschenen al zo’n vijftig mensen op het plein. Zij zwaaiden met kranten met daarop het het nieuws van het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak. Honderden politieagenten grepen meteen in en arresteerden enkele demonstranten.

De Algerijnse autoriteiten hebben zich met de inzet van duizenden politieagenten in de hoofdstad al voorbereid op een grote geplande protestmars vandaag. Zij hadden  de demonstratie in Algiers verboden, maar de organisatie van de mars had al aangegeven het protest door te zetten.

De organisatie wil met de mars de regering dwingen tot hervormingen, maar hadden eerder te kennen gegeven niet het vertrek van president Bouteflika te eisen. De recente ontwikkelingen in Egypte lijken anti-regeringssentimenten aangewakkerd te hebben bij de demonstranten in Algerije.

De situatie in Algerije is na de rellen en demonstraties van afgelopen maand gespannen. Agenten hebben blokkades in de stad opgeworpen om de verwachte demonstranten tegen te kunnen houden. Begin januari braken er rellen uit bij demonstraties tegen de hoge jeugdwerkloosheid en hoge voedselprijzen. Op 29 januari gingen duizenden aanhangers van de oppositie in Algerije de straat op om het vertrek van de regering te eisen.

Algerije hoeft niet te vrezen voor ‘Egyptische’ toestanden, zegt NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants, het land is veel minder een dictatuur dan. De voorlopige opkomst in voor de protestmars laat dat wel zien:

“Het is interessant dat er maar vijftig mensen op het plein stonden. Onlangs was er ook een protest in Syrië gepland waar niemand kwam opdagen. Maar je kunt Algerije niet vergelijken met Syrië, want de mensen kwamen daar niet opdagen uit angst voor de geheime dienst. Algerije is veel minder een dictatuur dan Egypte of Syrië, want hier zijn redelijk vrije verkiezingen en echte politieke partijen. Er zit wel een president die is vastgeroest. Algerijnse demonstranten lopen ook niet het risico dat het leger het vuur op ze gaat openen.

Met het oog op de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte hief Bouteflika de noodtoestand op, die al negentien jaar van kracht was. Hiermee probeerde Bouteflika volgens Roelants te voorkomen dat de demonstraties uit de hand lopen:

“De noodtoestand is tijdens de burgeroorlog van 1991 ingesteld in de strijd van de regering tegen moslimextremisten. Die strijd is al een tijdlang min of meer gewonnen. Dat Bouteflika nu meer banen en ruimte voor politieke partijen belooft is duidelijk een antwoord op de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte. Omdat er ook in Algerije de afgelopen weken kleine protesten plaatsvonden, doet de president nu concessies om te voorkomen dat de situatie in zijn land uit de hand loopt.”

Roelants verwacht niet dat demonstraties in Algerije de status quo gaan veranderen:

Maar natuurlijk weet je nooit waardoor dit soort revoltes ontketent worden. In Tunesië was het een man die zichzelf in brand stak, al was dat al vaker gebeurd. Toch zie ik niet onmiddellijk de vlam in de pan schieten in Algiers. “