Zapatero achter Contador

De Spaanse premier José Luis Zapatero stelt via een tweet van de regering dat er „geen wettelijke redenen” bestaan om Alberto Contador te bestraffen voor dopinggebruik. De winnaar van de Tour de France testte vorig jaar positief op clenbuterol en zou een schorsing door de Spaanse wielerbond van een jaar boven het hoofd hangen. Zapatero gaat met zijn uitspraak in tegen de wereld anti-dopingcode waarin staat dat een sporter zelf verantwoordelijk is voor verboden stoffen in zijn lichaam.

Volgens de Spaanse krant El País zou het besluit over een schorsing , die aanvankelijk op 9 februari was verwacht, niet voor komende maandag worden genomen. Als Contador (28) wordt geschorst zal hij zijn Tourzege van 2010 kwijtraken aan nummer twee Andy Schleck. Zijn schorsing zal lopen tot 24 augustus 2011, waardoor hij in elk geval ook de komende Tour mist. Wel is een terugkeer mogelijk in de Ronde van Spanje, waarvan de organisatoren al hebben gemeld dat de deur voor de Spaanse favoriet wijd open staat.

De gebruikelijke strafmaat voor dopegebruik is twee jaar. Bij Contador werd een minieme hoeveelheid gevonden van het anabole middel clenbuterol, dat door sporters wordt gebruikt om vet te verliezen en spieren te versterken. Vijftig picogram (0,00000000005 gram per milliliter) is 400 keer minder dan de hoeveelheid die een dopinglaboratorium moet kunnen detecteren. Het kamp-Contador, waarvan ook de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer deel uitmaakt, beweert dat de renner door het eten van besmet vlees positief testte.

De Spaanse wielerbond, die de strafmaat bepaalt, zou met een schorsing van een jaar voor een compromis kiezen. Contador heeft eerder al laten weten geen enkele straf te zullen accepteren.

Contador zou niet de eerste Spaanse sporter zijn die zou worden geschorst voor een positieve test op clenbuterol. De hordeloopster Josephine Onya werd in 2008 twee jaar gestraft. Contador won de Ronde van Frankrijk in 2007, 2009 en 2010. In 2008 mocht zijn ploeg Astana niet meedoen. Wel won hij dat jaar de Giro en Vuelta.