Wat staat Egypte te wachten na het aftreden van Mubarak?

De Egyptische jeugd viert het vertrek van Mubarak op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Na achttien dagen van onophoudelijk protest, is het aftreden van Mubarak vandaag een feit. Maar wat staat Egypte te wachten nu de macht is overgedragen aan het leger?

“Daarmee ligt alles open” reageert NRC-correspondent Guus Valk.

“Positief geredeneerd houdt het leger zijn belofte in een eerdere verklaring en baant het de weg voor de geplande presidentsverkiezingen in september. Dat zou betekenen dat het leger zich op de achtergrond houdt, de orde in de straten bewaakt en de aanloop van de verkiezingen zal faciliteren.”

“Maar het Egyptische leger heeft de laatste weken weer getoond een eigen agenda te hebben. Het geniet een zeker respect van de Egyptische bevolking, in tegenstelling tot de gehate politie. Tijdens de afgelopen drie weken koos het leger echter nooit helemaal de kant van de betogers en keek het weg toen zij werden aangevallen door gewapende Mubarak-aanhangers. De luchtmacht probeerde bovendien met F16’s de demonstranten schrik aan te jagen.”

“De Opperste Raad heeft nu de macht in handen en kan doen wat het wil. De bevolking, die hunkert naar zelfbeschikking, moet hopen dat het leger niet, zoals bij voorgaande Egyptische machtswisselingen, de kandidaat naar voren schuift die het zelf wil.”

Anti-Mubarak betogers vieren feest op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Goran TomasevicAnti-Mubarak betogers vieren feest op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Goran Tomasevic

NRC-correspondent Gert van Langendonck sprak vanavond met betogers op het Tahrir-plein in Kairo. Wat verwachten zij van het nieuwe Egypte?

Mohammed Mustafa (29), die al twee weken niet meer thuis is geweest:

“Vrijheid, gerechtigheid en vooral sociale gerechtigheid. Onder Mubarak had je alleen rechten als je dicht bij het regime stond.”

Yasseen Gaber (25):

“Ik herinner mij hoe ik als kind op school de foto van Mubarak moest groeten onder het zingen van het Egyptische volkslied. Weet je wat dat was: Egypte onder Mubarak? Hij is erin geslaagd om onze gevoelens uit te schakelen. Egypte onder Mubarak leed aan een overweldigende collectieve depressie. Wij bevonden ons in een constante staat van lethargie; er was een angst om iets te maken van je leven. En dat is nu allemaal weg.”

Sharif Azer (31), werkt in de mensenrechten en was zeer vertrouwd met de schendingen ervan onder Mubarak:

“De folteringen, de willekeurige arrestaties, het was mijn dagelijks leven.” Zal dat nu verleden tijd zijn? “Het stelt mij gerust dat het leger de nadruk legt op de grondwet en de verkiezingen. Maar het spreekt voor zich dat we heel aandachtig gaan moeten zijn voor wat er nu gebeurt. Als het ook maar begint te ruiken naar een militaire dictatuur moeten we klaarstaan. Maar ik denk dat ook het leger nu begrepen heeft dat het Egyptische volk niet meer met zich laat sollen.”

    • Marije Willems