Obama: Egyptenaren hebben ‘de wereld veranderd’

Obama tijdens zijn verklaring in reactie op het vertrek van Mubarak in het Witte Huis
Obama tijdens zijn verklaring in reactie op het vertrek van Mubarak in het Witte Huis Obama tijdens zijn verklaring in reactie op het vertrek van Mubarak in het Witte Huis. Foto Reuters / Jim Young

Obama heeft zojuist in een live uitgezonden toespraak gereageerd op het aftreden van president Mubarak in Egypte. “Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn”, zei hij. “Dit is niet het einde van de transitie. Dit is het begin.”

“Het Egyptische volk heeft gesproken. De stemmen zijn gehoord. Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn. [..] Door af te treden, heeft Mubarak gereageerd op de honger voor verandering. Maar dit is nog niet het einde van de Egyptische transitie. Het is pas het begin.”

Ik weet dat er moeilijke dagen zullen volgen en veel vragen zullen onbeantwoord blijven. Maar ik ben ervan overtuigd dat de Egyptenaren de antwoorden zullen vinden. Alles in de geest van eenheid zoals dat in de afgelopen weken zo goed zichtbaar was. [..] We zagen een nieuwe generatie opkomen. [..] De VS zijn een partner en vriend van Egypte en de Egyptische bevolking. [..] Revolutie laat zien wat de kracht is van menselijke waardigheid.” - President Obama

Ook riep Obama het leger op om de noodtoestand, die vele jaren geleden door Mubarak werd ingevoerd, op te heffen en de burgerrechten te beschermen.