Nokia gaat in zee met Microsoft

Na weken van aanhoudende geruchten en een klassieke brandbrief maakt Nokia (jaaromzet 42 miljard euro) bekend dat het een pact sluit met softwaremaker Microsoft (jaaromzet 46 miljard euro). De grootste telefoonfabrikant ter wereld gaat zijn high end smartphones uitrusten met het relatief nieuwe Windows Phone 7 besturingssysteem. Het door Nokia ontwikkelde Symbian, dat niet voldoende aangepast kon worden om de concurrentie met Apple en Google aan te kunnen, wordt straks alleen nog gebruikt op goedkopere toestellen. Het MeeGo-systeem dat Nokia samen met Intel bouwde, wordt op de lange baan geschoven.

Zo hopen Nokia en Microsoft samen een ecosysteem te ontwikkelen dat kan opboksen tegen de iPhone/iPad/App Store combinatie van Apple en de smartphones en tablet pc’s die gebruik maken van Google Android en de Android Market.

De aankondiging vindt plaats aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona. Vanmorgen geeft Nokia-baas Stephen Elop - tot voor kort was hij zelf in dienst bij Microsoft  - in Londen een presentatie aan investeerders. Dit persbericht werd al rondgestuurd:

With Nokia’s planned move to Windows Phone as its primary smartphone platform, Symbian becomes a franchise platform, leveraging previous investments to harvest additional value. This strategy recognizes the opportunity to retain and transition the installed base of 200 million Symbian owners. Nokia expects to sell approximately 150 million more Symbian devices in the years to come.

Nokia: nu ook connecting companiesNokia: nu ook connecting companies

Waarom wil Nokia Windows Phone 7?

Windows Phone 7 is nog pril; het kwam pas in oktober 2010 op de markt, drie jaar na de iPhone. Het marktaandeel van WP7 mag dan beperkt zijn, qua gebruiksvriendelijkheid en ‘aanraakgemak’ is het duidelijk een systeem van een nieuwere generatie dan Symbian. Dat staat, ondanks een reeks aan verbeteringen, nog met één been in de jaren negentig. Ondanks uitstekende hardware lukt het Nokia niet om marktaandeel vast te houden.

Straks krijgen Nokia-toestellen Microsofts software, zoals MS Office en Xbox Live. Daarnaast geeft de alliantie  Nokia de kans om de Amerikaanse markt te bereiken. Daar zitten de meeste advertentiedollars en softwareontwikkelaars die nodig zijn om een mobiel platform tot een succesvol ecosysteem kan uitgroeien.  Europa mag dan van oudsher Nokia-minded zijn, de Finse toestellen zijn in de VS nog met een lampje te zoeken. Daar is het alleen iPhone, Android en BlackBerry wat de klok slaat.

Nokia slaagt er met deze radicale koerswijziging voor het eerst sinds lang tijd in de aandacht naar zich toe te trekken. De hints van Elop dat Nokia een partner zocht, de dramatische brandbrief die ‘per ongeluk’ uitlekte: Nokia weer iets mee van de ‘buzz’ die de laatste jaren op Amerikaanse concurrenten gericht was. Zelfs Vic Gundotra, een van de hoogste bazen bij Google, gaf commentaar op een (toen nog mogelijke) samenwerking tussen Microsoft en Nokia: ‘two turkeys don’t make an Eagle’, twitterde hij.

Nokia heeft in ieder geval een nieuwe, stoere  toon gevonden. De bravoure van Steve Ballmer is al te horen: ‘There are other mobile ecosystems. We will disrupt them’.

Wat wil Microsoft met Nokia?

Ook Microsoft stootte zijn eigen mobiele erfenis af: Windows Mobile, dat ooit een imposant marktaandeel had in smartphones maar door Apple en Google werd weggevaagd. Microsoft beet door de zure appel heen, ontwikkelde met WP7 iets nieuws en heeft nu het volume van marktleider Nokia (110 mlijoen smartphones, 460 miljoen toestellen in totaal in 2010)  nodig om een positie te veroveren op het mobiele web. Daar waar Google al meer dan een miljard dollar omzet draait met advertenties bij mobiele zoekopdrachten, moet Microsofts zoekmachine Bing nog helemaal onderaan beginnen.

Weliswaar wordt Windows Phone 7 ondersteund door Samsung, LG en HTC, maar die fabrikanten verkopen veel meer Android-toestellen.

Ook Microsoft wil graag een ecosysteem als dat van Apple of Google, met honderdduizenden apps in de winkel en de mogelijkheid om advertentiedollars binen te slepen. Want tot nu toe is Microsofts internet-afdeling verliesgevend. En Microsoft nam vorig jaar al na twee maanden afscheid van een mislukte telefoon die het zelf ontwikkelde, de Kin. Naar verluidt zou Microsoft honderden miljoenen dollars over hebben om Nokia aan boord te krijgen.

Maps, software gaan ook samen

Een uitgebreide toelichting  van de deal staan in deze brief die Stephen Elop en Microsoft-topman Steve Ballmer vanmorgen publiceerden. De stem van Steve Ballmer is in die brief al te horen: “There are other mobile ecosystems. We will disrupt them. There will be challenges. We will overcome them. Success requires speed. We will be swift.” Wanneer de eerste Nokia telefoons met Windows Phone 7 op de markt komen is nog niet duidelijk.

Meer details:

Nokia will adopt Windows Phone as its primary smartphone strategy, innovating on top of the platform in areas such as imaging, where Nokia is a market leader.
Nokia will help drive and define the future of Windows Phone. Nokia will contribute its expertise on hardware design, language support, and help bring Windows Phone to a larger range of price points, market segments and geographies.
Nokia and Microsoft will closely collaborate on development, joint marketing initiatives and a shared development roadmap to align on the future evolution of mobile products.
Bing will power Nokia’s search services across Nokia devices and services, giving customers access to Bing’s next generation search capabilities. Microsoft adCenter will provide search advertising services on Nokia’s line of devices and services.
Nokia Maps will be a core part of Microsoft’s mapping services. For example, Maps would be integrated with Microsoft’s Bing search engine and adCenter advertising platform to form a unique local search and advertising experience.
Nokia’s extensive operator billing agreements will make it easier for consumers to purchase Nokia Windows Phone services in countries where credit-card use is low.
Microsoft development tools will be used to create applications to run on Nokia Windows Phones, allowing developers to easily leverage the ecosystem’s global reach.
Microsoft will continue to invest in the development of Windows Phone and cloud services so customers can do more with their phone, across their work and personal lives.
Nokia’s content and application store will be integrated with Microsoft Marketplace for a more compelling consumer experience.