Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mubarak naar Sharm el-Sheikh

An injured Egyptian anti-government protester holds onto barbed wires outside the state television building in Cairo on February 11, 2011. Thousands of demonstrators massed at Egypt's state television building and at President Hosni Mubarak's palace in the Cairo suburbs as anti-regime protests spread across the city. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
An injured Egyptian anti-government protester holds onto barbed wires outside the state television building in Cairo on February 11, 2011. Thousands of demonstrators massed at Egypt's state television building and at President Hosni Mubarak's palace in the Cairo suburbs as anti-regime protests spread across the city. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI Een Egyptische antiregeringsbetoger staat bij het prikkeldraad dat rond het gebouw van de staatstelevisie in Kairo is gespannen. Foto AFP / Khaled Desouki

Honderdduizenden betogers zijn vandaag weer samengekomen in Kairo, Suez en Alexandrië. Op de achttiende dag van demonstraties tegen Mubarak voert woede de boventoon. Maar een tot nu toe praktisch geweldloze woede.

Alleen in de Sinaï is een gewelddadige confrontatie geweest. Zo’n 1000 betogers vielen een politiestation in El-Arish aan. Ze wilden gevangenen vrijlaten en er is een schotenwisseling geweest. Er zijn drie voertuigen in brand gestoken.

Mubarak naar Rode Zee vertrokken
Bij het presidentieel paleis zal niet worden opengedaan: Mubarak is met zijn familie naar de chique badplaats Sharm El-Sheikh uitgeweken. Volgens een lokale regeringsmedewerker is dat het bewijs dat Mubarak de verantwoordelijkheden aan zijn vice-president, Omar Suleiman, heeft overgedragen. Oppositiepartijen geloven daar niets van.

Een demonstrant in gebed voor het presidentieel paleis van Mubarak in Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah DalshEen demonstrant in gebed voor het presidentieel paleis van Mubarak in Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Beloften van het leger zijn verre van genoeg
‘Waar wachten jullie op?’ schreeuwde een van de betogers in het gezicht van een soldaat bij het presidentieel paleis. De betoger hoopt nog altijd dat het leger Mubarak verdrijft. Maar het leger wil de straten leeg hebben. Het lijkt de lont uit het protest te willen trekken na achttien dagen onafgebroken chaos in Kairo. Het leger heeft aangegeven er op te blijven toezien dat Mubarak’s beloften van hervormingen worden ingelost, maar voor de betogers is dat verre van genoeg. De teleurstelling die veel Egyptenaren gisteravond te verduren kregen, toen veel mensen erop rekenden dat Mubarak zou aftreden, is niet met een ander besluit dan een machtswisseling te stillen.

Duizenden Egyptische antiregeringsbetogers in Alexandrië, vanmiddag. Foto AP / Tarek FawzyDuizenden Egyptische antiregeringsbetogers in Alexandrië, vanmiddag. Foto AP / Tarek Fawzy

Moslimbroederschap: Mubarak misleidt het volk
Het Moslimbroederschap heeft de betogers juist aangemoedigd te blijven staan waar ze staan. De oppositiegroep geloof niets van de machtsoverdracht waar Mubarak gisteren op televisie van sprak. Mubarak zou de boel misleiden, meent het Broederschap.

Nieuw statement op handen
Op dit moment is het laatste bericht dat de president, of zijn kantoor, een ‘belangrijke verklaring’ zal afvaardigen. De betogers wachten weer af.