Machiel de Graaf voorman van PVV in senaat

Machiel de Graaf is bij de Eerste Kamerverkiezingen lijsttrekker voor de Partij voor de Vrijheid (PVV). Dat heeft partijleider Geert Wilders vanochtend op een persconferentie bekendgemaakt. Volgens Wilders zal De Graaf voor een „frisse wind” zorgen in de Eerste Kamer.

De 41-jarige Machiel de Graaf, „een telg uit een Scheveningse vissersfamilie”, is al actief voor de PVV, als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. Die functie zal hij combineren met het fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer. „Een enorme verantwoordelijkheid”, erkent hij.

Bij de perspresentatie noemde Wilders De Graaf vanochtend een „groot politiek talent”. „Hij is gedreven, nuchter en scherp, maar altijd kritisch.” Nederland zal de komende jaren nog veel van hem horen, voorspelde Wilders.

De kersverse PVV-lijsttrekker kondigde aan dat hij de komende dagen zal deelnemen aan verschillende verkiezingsdebatten. Dat hij het daar moet opnemen tegen lijsttrekkers met veel politieke ervaring noemt De Graaf desgevraagd „geen probleem”. „Ook dat spel kun je snel leren”, zegt hij zelfverzekerd. Je kunt de vraag volgens hem ook omdraaien. „Hoe kunnen zij tegen míj op?”

Voor de regeringscoalitie zijn de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart van groot belang, omdat via de getrapte verkiezingen ook de Eerste Kamer wordt gekozen. Als VVD, CDA en PVV geen meerderheid krijgen in de senaat, wordt het lastig om hun plannen te kunnen uitvoeren.

Welke andere PVV’ers kandidaat zijn voor de Eerste Kamer is nog niet bekend. De lijst moet voor 19 april zijn ingediend. „Dus voor die tijd komen wij met namen”, belooft De Graaf. „Tot die tijd kunnen onze mensen zich in alle anonimiteit voorbereiden.”

De PVV heeft nog geen zetels in de Eerste Kamer. De Tweede Kamerfractie telt 24 leden. Daarnaast is de PVV vertegenwoordigd in het Europees Parlement (vijf zetels) en in de gemeenteraden van Almere (negen zetels) en Den Haag (acht zetels). De anti-islampartij pleit in haar verkiezingsprogramma voor afschaffing van de Eerste Kamer en van het Europees Parlement. „Maar zolang die gremia bestaan, zullen wij daar natuurlijk aan meedoen”, aldus De Graaf.

De Graaf had al vroeg ‘een naar gevoel’ over de islam: Drie