Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

In beeld: winnaars World Press Photo

World Press Photo of the Year 2010 Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management for Time magazine Bibi Aisha, an 18-year-old woman from Oruzgan province in Afghanistan, who fled back to her family home from her husbandÕs house, complaining of violent treatment. The Taliban arrived one night, demanding Bibi be handed over to face justice. After a Taliban commander pronounced his verdict, BibiÕs brother-in-law held her down and her husband sliced off her ears and then cut off her nose. Bibi was abandoned, but later rescued by aid workers and the American military. After time in a womenÕs refuge in Kabul, she was taken to America, where she received counseling and reconstructive surgery. Bibi Aisha now lives in the US.
World Press Photo of the Year 2010 Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management for Time magazine Bibi Aisha, an 18-year-old woman from Oruzgan province in Afghanistan, who fled back to her family home from her husbandÕs house, complaining of violent treatment. The Taliban arrived one night, demanding Bibi be handed over to face justice. After a Taliban commander pronounced his verdict, BibiÕs brother-in-law held her down and her husband sliced off her ears and then cut off her nose. Bibi was abandoned, but later rescued by aid workers and the American military. After time in a womenÕs refuge in Kabul, she was taken to America, where she received counseling and reconstructive surgery. Bibi Aisha now lives in the US. De World Press Photo van 2010. Bibi Aisha, een 18-jarig meisje uit Uruzgan. Ze vluchtte naar haar familie omdat ze mishandeld werd door haar man. De Taliban eiste dat ze werd gestraft, waarop Bibi's zwager haar neus en oren afsneed. Ze werd achtergelaten, maar later gered door hulpverleners en Amerikaanse militairen. Ze woont nu in de VS. Foto Jodi Bieber, Zuid-Afrika, Time Magazine

Zojuist zijn in het Amsterdamse gemeentehuis de winnaars van de World Press Photo 2011 bekend gemaakt. Grote winnaar is Jodi Bieber, wier foto van een verminkt Afghaans meisje hierboven staat.

De foto stond in juli 2009 op de cover van Time Magazine.

Eerste prijs nieuws, enkel. Een zelfmoord in Boedapest, Hongarije. Foto Pter Lakatos, Hongarije.Eerste prijs nieuws, enkel. Een zelfmoord in Boedapest, Hongarije. Foto Pter Lakatos, Hongarije.

Tweede prijs nieuws, verhalen. Anti-regeringsrellen in Bangkok. Foto Corentin Fohlen, Frankrijk.Tweede prijs nieuws, verhalen. Anti-regeringsrellen in Bangkok. Foto Corentin Fohlen, Frankrijk.

Eerste prijs algemene nieuws, verhalen. Een man gooit een lijk bij het mortuarium in Port-au-Prince, Haïti, in de nasleep van de aardbeving. Foto Olivier Laban-Mattei, Frankrijk, AFP.Eerste prijs algemene nieuws, verhalen. Een man gooit een lijk bij het mortuarium in Port-au-Prince, Haïti, in de nasleep van de aardbeving. Foto Olivier Laban-Mattei, Frankrijk, AFP.

Tweede prijs mensen in het nieuws, enkel. Julian Assange, oprichter van Wikileaks. Seamus Murphy, Ierland, VII Photo Agency.Tweede prijs mensen in het nieuws, enkel. Julian Assange, oprichter van Wikileaks. Seamus Murphy, Ierland, VII Photo Agency.

Eerste prijs in het nieuws, verhalen. Mensen proberen eten te bemachtigen dat uit een helikopter wordt gegooid tijdens een overstroming in Dadu, Pakistan. Foto Daniel Berehulak, Australië, Getty Images.Eerste prijs in het nieuws, verhalen. Mensen proberen eten te bemachtigen dat uit een helikopter wordt gegooid tijdens een overstroming in Dadu, Pakistan. Foto Daniel Berehulak, Australië, Getty Images.

Eerste prijs sport, enkel. Demy de Zeeuw wordt in het gezicht geschopt door Martin Cáceres van Uruguay tijdens de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Foto Mike hutchings, Zuid-Afrika, Reuters.Eerste prijs sport, enkel. Demy de Zeeuw wordt in het gezicht geschopt door Martin Cáceres van Uruguay tijdens de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Foto Mike hutchings, Zuid-Afrika, Reuters.

Eerste prijs sport, verhalen. Springduiker Thomas Daley (GB) tijdens de Olympische Jeugdspelen in Singapore. Foto Adam Pretty, Australië, Getty Images.Eerste prijs sport, verhalen. Springduiker Thomas Daley (GB) tijdens de Olympische Jeugdspelen in Singapore. Foto Adam Pretty, Australië, Getty Images.

Tweede prijs eigentijdse uitgaven, enkel. De negenjarige Nguyen Thi Ly lijdt aan afwijkingen door Agent Orange in Da Nang, Vietnam. Foto Ed Kashi, VS, VII Photo Agency.Tweede prijs eigentijdse uitgaven, enkel. De negenjarige Nguyen Thi Ly lijdt aan afwijkingen door Agent Orange in Da Nang, Vietnam. Foto Ed Kashi, VS, VII Photo Agency.

Eerste prijs eigentijdse uitgaven, verhalen. Somalische vluchtelingen op weg naar Jemen. Ze slapen in de woestijn in Somaliland nadat ze de hele nacht onderweg zijn geweest. Foto Ed Ou, Canada, Getty Images.Eerste prijs eigentijdse uitgaven, verhalen. Somalische vluchtelingen op weg naar Jemen. Ze slapen in de woestijn in Somaliland nadat ze de hele nacht onderweg zijn geweest. Foto Ed Ou, Canada, Getty Images.

Eerste prijs dagelijks leven, enkel. Een man draagt een dode haai in Mogadishu, Somalië. Foto Omar Feisal, Somalië, Reuters.Eerste prijs dagelijks leven, enkel. Een man draagt een dode haai in Mogadishu, Somalië. Foto Omar Feisal, Somalië, Reuters.

Eerste prijs dagelijks leven, verhalen. Martin Roemers, Nederland, Panos Pictures.Eerste prijs dagelijks leven, verhalen. Martin Roemers, Nederland, Panos Pictures.

Tweede prijs portretten, enkel. Kirill Lewerski, een kadet op een Russisch marineschip. Joost van den Broek, Nederland, De Volkskrant.Tweede prijs portretten, enkel. Kirill Lewerski, een kadet op een Russisch marineschip. Joost van den Broek, Nederland, De Volkskrant.

Tweede prijs portretten, verhalen. Zelfportretten voor sociale netwerken. Foto Wolfram Hahn, Duitsland.Tweede prijs portretten, verhalen. Zelfportretten voor sociale netwerken. Foto Wolfram Hahn, Duitsland.

Tweede prijs kunst en entertainment, verhalen. Boliviaanse vrouwenworstelaars zamelen geld in met een benefietwedstrijd in La Paz. Daniele Tamagni, Italië.Tweede prijs kunst en entertainment, verhalen. Boliviaanse vrouwenworstelaars zamelen geld in met een benefietwedstrijd in La Paz. Daniele Tamagni, Italië.

Tweede prijs natuur, enkel. Een atlantische zeilvis valt Spaanse sardines aan, bij Yucatan. Foto Reinhard Dirscherl, Duitsland.Tweede prijs natuur, enkel. Een atlantische zeilvis valt Spaanse sardines aan, bij Yucatan. Foto Reinhard Dirscherl, Duitsland.

Tweede prijs natuur, verhalen. Wilde zwanen in Hokkaido. Foto Stefano Unterthiner, Italië, National Geographic.Tweede prijs natuur, verhalen. Wilde zwanen in Hokkaido. Foto Stefano Unterthiner, Italië, National Geographic.