Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

President Hosni Mubarak afgetreden

Egyptians toss a boy in the air as they celebrate the news of the resignation of President Hosni Mubarak, who handed control of the country to the military, at night in Tahrir Square in downtown Cairo, Egypt Friday, Feb. 11, 2011. Fireworks burst over Tahrir Square and Egypt exploded with joy and tears of relief after pro-democracy protesters brought down President Hosni Mubarak with a momentous march on his palaces and state TV.(AP Photo/Tara Todras-Whitehill)
Egyptians toss a boy in the air as they celebrate the news of the resignation of President Hosni Mubarak, who handed control of the country to the military, at night in Tahrir Square in downtown Cairo, Egypt Friday, Feb. 11, 2011. Fireworks burst over Tahrir Square and Egypt exploded with joy and tears of relief after pro-democracy protesters brought down President Hosni Mubarak with a momentous march on his palaces and state TV.(AP Photo/Tara Todras-Whitehill) Een Egyptische jongen wordt gejonast op het Tahrir-plein in Kairo, nadat bekend is gemaakt dat Mubarak zijn ambt neerlegt. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

Hosni Mubarak is afgetreden als president. Hij heeft de macht overgedragen aan het leger. In Egypte is een waar volksfeest uitgebarsten, waarbij honderdduizenden vlaggen zwaaien, toeterend door de straten rijden en in polonaise over het Tahrir-plein dansen. Op de achttiende dag is het hen gelukt.

Na de belofte gisteren van Mubarak dat hij zonder twijfel zou blijven, is de opluchting van de betogers vandaag groot. Na de mededeling van vice-president Omar Suleiman op de staatstelevisie dat Mubarak z’n taken neerlegt, barstte de menigte in gezang uit. “Het volk heeft het regime ten val gebracht!”

Verklaring Suleiman
Suleiman gaf maar een korte verklaring af. Hij zei dat de ‘presidentiële bevoegdheden’ door de legertop zullen worden opgevangen. Het leger heeft nu dus de touwtjes in Egypte in handen, hoewel dat de facto niet anders was met Mubarak, die de hoogste legerleider was.

“In deze moeilijke omstandigheden waar het land doorheen gaat, heeft president Hosni Mubarak besloten zijn positie van president te verlaten. Hij geeft de directe verantwoordelijkheden over aan het leger.” - vice-president Omar Suleiman

ElBaradei reageerde verheugd: “Dit is de mooiste dag van mijn leven. Het land is bevrijd na decennia van onderdrukking.” Volgens ElBaradei staat het land een ‘prachtige’ machtswisseling te wachten.

Palestijnen vieren feest
Palestijnen in Gaza vuren schoten af in de lucht om het aftreden van Mubarak te vieren. Hamas, dat in Gaza regeert, heeft vandaag uitgeroepen als het “begin van de revolutie in Egypte”.

Hoe nu verder?
Mubarak heeft de macht overgedragen aan het leger. Minister van Defensie Tantawi staat nu aan het hoofd van de Hogere Militaire Raad die het land voorlopig leidt. De voormalige Egyptische legergeneraal Samah Seif El Yazal noemde twee richtingen die de militaire raad op kan gaan. “De eerste is om de bestaande regering te vragen het land te leiden tijdens een overgangsperiode van, misschien, een jaar. De andere optie is dat het leger het land middels een commissie leidt.” De verklaring van het leger wordt wellicht later vandaag nog verwacht, meldt persbureau Reuters. Het leger is het grootste machtsblok in Egypte en is - door financiële steun van de VS - zeer vermogend.

Reactie Obama
Obama zou zijn speech gepland hebben staan voor 21:00 uur Nederlandse tijd.

Achttien dagen protest
Het vertrek van Mubarak volgt op achttien dagen van onophoudelijke straatprotesten in Egypte. Het Tahrir-plein in Kairo werd symbool voor de opstand tegen de president. Mubarak heeft eerder vandaag Kairo al verlaten en bevindt zich nu in zijn residentie in Sharm el-Sheikh.