Gustaaf Peek wint Nieuwe Literatuurprijs

Nederland, Amsterdam, 29-02-2008 Schrijver Gustaaf Peek. Foto Marco Okhuizen Marco Okhuizen/Hollandse Hoogte

Gustaaf Peek had de lat hoog gelegd, zei de jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs gistermiddag. En hij was geslaagd. Zijn Ik was Amerika, „een roman over vrijheid, vriendschap en schuld” werd bekroond met 15 duizend euro: het is „een rijk boek van een schrijver die steeds beter wordt.”

Juryvoorzitter Arno Brok, die de prijs gisteravond in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitreikte, spreekt ook van „een krachtig boek” en „een smeltkroes van verhalen [...] hoewel Peek het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt door zijn gefragmenteerde werkwijze. Maar hij weet de lezer op wonderbaarlijke wijze te roeren.” De jury bestond verder uit Eva Berghmans, Han Ceelen, Maarten Moll en Daniëlle Serdijn.

Peek (1975) is de zesde winnaar van de prijs, die wordt toegekend aan een auteur van nog geen veertig jaar die minstens twee boeken heeft gepubliceerd, maar die nog niet is doorgebroken. Peek gold als favoriet, zeker nadat Ernest van der Kwast op eigen verzoek van de shortlist was geschrapt. Van der Kwast, die vorig jaar 30 duizend exemplaren van Mama Tandoori verkocht, stelde dat hij al doorgebroken is.

Gustaaf Peek, medewerker van de boekenbijlage van deze krant, had niet op de prijs gerekend: „Als ik mijn hartslag tijdens de uitreiking als maatstaf neem, was ik zeer verrast.” Vanmorgen was hij al te gast in een televisieprogramma. „Ik zie de meerwaarde van een prijs als deze vooral in de exposure, in de mogelijkheden die je krijgt om je boek onder de aandacht te brengen van veel nieuwe lezers. En het is een geweldig blijk van waardering als een jury je uit de stapel pikt.”

Ik was Amerika is Peeks derde roman, na Armin (2006) en Dover (2008). Met dat laatste boek was hij twee jaar geleden al genomineerd voor dezelfde prijs, die toen naar Rachida Lamrabet ging. In Ik was Amerika vertelt Peek het verhaal van een Nederlandse nazi-soldaat die na de oorlog in de VS wordt geïnterneerd en daar vriendschap sluit met een zwarte arbeider.

De andere genomineerden waren Alex Boogers (De tijger en de kolibrie), Elke Geurts (Lastmens) en de Vlaming Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw). Winnaar Peek was onder de indruk van hun werk: „Het zijn allemaal boeken met een smoel.”

    • Arjen Fortuin