VVD gaat CDA tijdens campagne ontzien

VVD’ers zullen het CDA in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen ontzien. Dat heeft de partij intern afgesproken, schrijven politiek redacteuren Freek Staps en Barbara Rijlaarsdam vanmiddag in NRC Handelsblad. De liberalen vrezen dat het CDA bij de verkiezingen op 2 maart opnieuw een grote nederlaag te verwerken krijgt. De stabiliteit van het kabinet kan daarmee in het gedrang komen.

Vijf Tweede Kamerleden van de VVD zeggen tegen NRC dat binnen de partij „met angst en beven” naar de ontwikkelingen bij regeringspartner CDA wordt gekeken. Volgens de laatste peilingen zakt het CDA, dat bij de landelijke verkiezingen vorig jaar 20 van de 41 zetels moest inleveren, bij de Provinciale Statenverkiezingen nog verder weg.

‘Als je partner het moeilijk heeft, moet je helpen’
Binnen de VVD is geen officieel decreet uitgevaardigd, maar „in de fractie is expliciet besproken hoe we met andere partijen omgaan”, zegt een VVD’er. „Als je partner het moeilijk heeft, moet je helpen. Wij vormen een team en als je maatje het minder goed doet, heb je daar samen last van.” Naast het niet aangaan van conflicten wil de VVD op subtiele wijze steun verlenen: „Wanneer ik met een CDA’er naar de interruptiemicrofoon ren, doe ik nu eerder een stapje opzij. We gunnen ze wat meer.”

De CDA-campagneleider wilde vanochtend niet reageren op het VVD-voornemen. „Daar kan ik geen antwoord op geven.” Ook de bewindspersonen van de VVD zouden hebben overlegd over hulp aan de CDA’ers in het kabinet. Dat bevestigt een woordvoerder van een VVD-minister.

Volgens onze politiek redacteuren is het niet-aanvalsverdrag van VVD en CDA “saillant”:

Het komt vaker voor dat coalitiepartijen elkaar in campagnetijd sparen. Maar dit eenzijdige niet-aanvalsverdrag is saillant, gezien de politieke noodzaak. “Het is in het landsbelang dat het CDA niet in een positie komt dat de oppositie aantrekkelijk wordt”, zegt een ingewijde. „Het CDA moet in rust kunnen regeren.” Als de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV samen geen meerderheid in de senaat krijgen, is het lastiger voor het kabinet te opereren.