Tom Yum Goong

Toen ik aankondigde dat ik een paar weken in Thailand zou verblijven, leek het mijn omgeving een goed idee om mij vol te proppen met goedbedoelde adviezen en wijze raad.

Volgens vriendinnen kon ik het beste naar eiland zus en eiland zo, want daar waren de mooiste stranden. Via via hoorde ik dat ik op zoek moest naar dat ene kleine dorpje waar de toeristen nog niet in de meerderheid zijn. Mijn moeder drukte me op het hart niet met vreemden mee te gaan, en de vrouw die mijn vaccinaties in mijn arm spoot waarschuwde me om vooral niet in binnenlandse wateren te zwemmen en dat ik absoluut geen kraanwater mocht drinken.

Na de praktische tips en waarschuwingen kwamen de tips op culinair gebied. Dat ik het land niet mag verlaten voordat ik een keer echt hete Thaise curry heb geproefd bijvoorbeeld. En dat er een gerecht bestaat met de naam ‘no-name’. En dat er plekken zijn waar je voor nog geen euro de heerlijkste Thaise gerechten krijgt voorgeschoteld. Afgelopen week kreeg ik nog een leuke mail van een lezer die zijn favoriete gerecht uit Thailand met me deelde, een kip-kokossoep.

Via deze weg wil ik iedereen alvast hartelijk bedanken voor alle tips en trucs. Ik ben niet naar die ene eilanden gegaan, wel naar dat leuke kleine dorpje. Mam, ik ben niet met volslagen vreemden meegegaan, maar sorry prikmevrouw, ik heb wel een duik genomen in binnenlandse wateren. De tom ka kai die me is aangeraden was inderdaad lekker, maar ik kreeg het warmer van de pittige garnalensoep. Hieronder het recept voor deze tom yum goong, als dank voor alle goede raad.

Voor vier personen:

250 gram gepelde grote garnalen

2 stengels citroengras

100 gram champignons

3 plakjes laos

3 limoenblaadjes

1 el tamarindepasta

1 ui

1 el vissaus

6 chilipepertjes

2 el geroosterde chilipasta

1 tomaat

2 limoenen

verse koriander

Breng 600 ml water aan de kook. Plet de stengels citroengras met een mes en snijd in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verwijder de stengels en de harde bladnerf van de limoenblaadjes en voeg samen met de laos, citroengras, in partjes gesneden tomaat, vissaus en tamarindepasta toe aan het water. Doe de garnalen in de pan en kook ongeveer drie minuten.

Snijd de ui in stukken en de champignons in plakjes. Voeg deze samen met de chilipasta toe en kook het geheel nog eens zeven minuten tot de garnalen gaar zijn. Plet de chilipepertjes, voeg toe aan de soep en zet het vuur zacht. Snijd de limoenen door midden en knijp uit boven de pan. Garneer met een handje fijngehakte koriander.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.