Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PVV: veelplegers moeten in afwachting van strafzaak naar ‘tuigdorp’

Veelplegers moeten zo veel mogelijk worden geïsoleerd van de samenleving in op te richten ‘tuigdorpen’, bestaande uit wooncontainers. Dat wil de PVV bij het kabinet voorstellen. In elke provincie zou zo’n tuigdorp moeten worden opgericht.

“Veelplegers moeten verplicht uit de wijken worden gehaald en naar zo’n tuigdorp gestuurd”, zegt Wilders vandaag in De Telegraaf. “Daar worden ze in wooncontainers geplaatst. Als het om minderjarigen gaat, moet ook hun familie mee. Zet al het schorriemorrie bij elkaar.”

Voor en na uitzitten straf naar ‘tuigdorp’
Mensen die in twee jaar drie keer in de fout gaan moeten in afwachting van hun strafzaak alvast naar dit oord verhuizen. Ook na het uitzitten van hun straf moeten ze daar weer heen. Pas nadat ze langer dan een jaar werken of studeren, mogen ze terug naar de bewoonde wereld, schrijft De Telegraaf.

Naar een Deens idee
Het idee zou ontleend zijn aan de Deense zogeheten Skaeve Huse, ‘rare huizen voor rare mensen’, die in Nederland ook enige navolging kregen. Deze plannen betroffen mensen die geen gevaar vormen, maar wegens hun onaangepaste gedrag niet functioneerden in hun leefomgeving. “Het is geen onwil, maar duidelijk onkunde, als gevolg van gebrek aan sociale ontwikkeling, woon- en werkervaring,” stond bijvoorbeeld in het plan van de gemeente Utrecht voor Skaeve Huse.

Hoewel experimenten met Skaeve Huse in deze vorm goede resultaten opleverden, stuitten gemeenten op problemen bij het vinden van geschikte locaties.

Wilders voorziet dat de tuigdorpen een verzameling wooncontainers worden, zonder sociale voorzieningen, zegt hij in De Telegraaf. “Het wordt totaal sober, maar geen gevangenis. Iedereen mag erin en eruit.”