Politievakbond: boetes te hoog, agenten schamen zich

Agenten vinden verkeersboetes veel te hoog. Ze krijgen vaak te maken met onbegrip en agressie als overtreders de hoogte van de bekeuring zien. Dat zegt voorzitter Ron Tournier van politievakbond ANPV.

Veel agenten schamen zich sommige bonnen uit te schrijven vanwege de hoogte van de boete. “Sommige boetes zijn absurd hoog in vergelijking met het gemiddelde inkomen. Dat is moeilijk uit te leggen aan de burger”, zegt Tournier tegenover persbureau Novum.

Waarschuwing in plaats van boete
Agenten zouden bij sommige overtredingen soms zelfs een waarschuwing uitdelen in plaats van een bekeuring uit te schrijven, omdat ze het bedrag te hoog vinden. “Minima zijn een week huishoudgeld kwijt als ze een eenvoudige overtreding begaan. Daar hebben agenten erg veel moeite mee.”

Dit jaar zijn de verkeersboetes met vijftien procent verhoogd. Volgens de vakbond zijn de verhoudingen zoek. “Het verschil tussen een overtreding in het verkeer en een misdrijf is te klein. De boete voor rijden door rood licht is hoger dan die voor een winkeldiefstal.”

De vakbond wil bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) protesteren tegen de hoge boetes en roept leden op zich te melden. De omstreden bonnenquota, een minimumaantal bekeuringen die agenten moeten uitdelen, behoren -op papier althans- tot de verleden tijd.