‘Mubarak vertrekt wellicht vanavond’

De tekenen dat Hosni Mubarak vanavond nog aftreedt als president van Egypte worden steeds sterker. Het leger zegt zich ‘te ontfermen’ over de veiligheid in het land. Mubarak spreekt nu het Egyptische volk toe. Nrc.nl volgt de situatie van minuut tot minuut.

Een hoge militair zei vandaag tegen de menigte op Tahrir-plein in Kairo dat Mubarak tegemoet zal komen aan de eisen van de betogers. Dat betekent min of meer dat het leger het land heeft overgenomen. Eerder vanmiddag zei secretaris-generaal Badrawi van de regerende NDP dat het hem ‘zou verbazen’ als ‘Mubarak vanavond nog president is’. Badrawi zou Mubarak zelfs hebben gevraagd zijn presidentschap neer te leggen.

De uitspraken van beiden suggereren een snelle machtswisseling. Als dat gebeurt, is de kans groot dat Omar Suleiman, de vice-president, de macht overneemt. De vraag is of de betogers daar genoegen mee nemen. Suleiman wordt gezien als een vertrouweling van Mubarak.

Hoge militairen hebben vandaag overlegd
De Hoge Militaire Raad van Egypte kwam vandaag bij elkaar, maar vice-president Omar Suleiman en Hosni Mubarak waren niet aanwezig. Normaal gesproken zouden ze zittingen van de raad bijwonen. Druk vanuit het leger op Mubarak en de top van zijn partij valt niet uit te sluiten.

CIA-directeur verwacht machtswisseling
Ook CIA-directeur Peon Panetta zegt dat het aftreden van Mubarak op handen is. Dat suggereren inlichtingen van de CIA. Panetta laat het Amerikaanse congres weten dat een vertrek van Mubarak, vanavond nog, ‘hoogst waarschijnlijk’ is. Ook Panetta zegt dat Suleiman de logische opvolger is van Mubarak.

Moslimbroederschap is bang voor staatsgreep
Het Moslimbroederschap zegt bang te zijn voor een militaire staatsgreep. Een hooggeplaatst lid van de groepering zegt tegen Reuters: “Het ziet er uit als een militaire coup. Ik ben bezorgd, en angstig. Het probleem ligt niet bij de president, maar bij het regime.” Het Broederschap zei later dat een officiële verklaring pas komt na de verklaring van Mubarak.

Een liveverslag:

Een livefeed van het Tahrir-plein: