De app die je helpt bij het afleggen van een biecht

Mijn oog viel op een nieuw aangeboden iPhone-app met de naam Confession. Waar ik een ingenieus systeem om je seks-op-de-eerste-date op flexibiliteit en gêne te rangschikken verwachtte, of misschien een receptenboek dat verklapte hoe je een waarheidsserum kon maken van de halflege flessen achterin je schoonmaakmiddelenkastje, was de naam dit keer in het geheel niet sensueel of ironisch bedoeld. Dit was een Biecht-app, een applicatie waarmee je een biecht kon afleggen.

De biecht fascineert mij als fervent niet-gelover mateloos, het principe van dat kleine, bedompte hokje waar mensen aan een anonieme figuur vertellen over hun jaloezie op het hondje van hun vrouw. Hoe zou deze ervaring in een iPhone-app vertaald kunnen worden?

Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn trouw aan Darwin en ik kocht de Confession: a Roman Catholic app, uiteraard om louter te leurgesteld te worden: ik mocht niet invullen dat ik een vrouw én priester was (‘female and priest are incompatible’) en er waren alleen maar wat biechtgebeden en saaie suggesties van zonden, zoals ‘ben je aardig geweest tegen je ouders?’ of ‘Ben je chagrijnig geweest?’ De biecht blijkt ook alleen bedoeld te zijn als ‘voorbereiding op de echte biecht’; hij geldt pas als een echte priester hem afneemt. Geen chat met een robotpriester dus.

Toch leidde dit me naar een genre applicaties waar ik nog nooit van had gehoord: Godwired, technische snufjes die het moderne geloven wat makkelijker maken. Dit zijn mijn absolute favorieten:

Bibleshaker

Bij Bibleshaker kun je kiezen uit een lijst met thema’s. Vervolgens schud je je iPhone en volgt er een bijpassende bijbeltekst. Bij ‘homosexuality’ krijg je een puntig stukje over de straf van het eeuwige vuur en dankzij het thema ‘witchcraft’ weet je altijd iets te zeggen als er weer eens een heks tegenover je staat.

iMenorah

O, de sof van op reis zijn en ontdekken dat je weer eens je Menorah vergeten bent. Maar wanhoop niet langer! Nu is er de iMenorah: een kandelaar op je beeldscherm, waarvan je de kaarsjes één voor één kunt aansteken. Aan het eind klinkt een zegen in het Hebreeuws, zo te horen ingezongen door het verveelde Amerikaanse zoontje van de programmeur.

Azan Alarm Clock

Voor de minaretloze momenten houdt deze klok bij wanneer je precies moet gaan bidden. Bij de verschillende opties voor de stem van je muezzin zit Yusuf Islam, de vroegere Cat Stevens. Het design is smaakvol Arabisch gecombineerd met neonkleurige oplichtende lampjes. Het is nogal een aanwinst, al word ik nu wel steeds gewaarschuwd dat het Isha-tijd is.

iChing (1,59)

Dit voelt enigszins als een I Tjing 8ball: je neemt een vraag in gedachten en krijgt uiteindelijk een antwoord als „inner truth, sincerity”. De werkelijke reden om deze app te nemen schuilt natuurlijk in de naam: I Tjing voor de iPhone! Ha!

renske de greef