Bloederige heksenfilm als nieuwe Ingmar Bergman

Season of the Witch

Regie: Dominic Sena. Met: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy. In: 61 bioscopen.**

Er mag dan wel een hele film naar haar zijn genoemd, de heks uit Season of the Witch, maar ze heeft niet eens een naam, dat arme wicht. Ze zit in een kooi en moet door twee afvallige kruisvaarders – Nicolas Cage en Ron Perlman als ongeloofwaardig vriendenduo – naar een klooster worden gebracht.

Daar moet door middel van een spreuk uit een van die occulte boeken der boeken waar de Katholieke Kerk in horrorfilms grootgebruiker van lijkt te zijn, een einde worden gemaakt aan haar vloek die nu heel Europa in de ban van de Zwarte Dood houdt.

Niet dat het de doelgroep veel zal kunnen schelen, maar regisseur Dominic Sena (van de fijne autodievenfilm Gone in 60 Seconds) verklaarde in interviews zich voor Season of the Witch te hebben laten inspireren door Ingmar Bergmans klassieker Het zevende zegel (1957), waarin een kruisridder op thuisreis onder meer een partij schaak speelt met de dood.

Onnodig zoeken naar cachet voor wat toch niet meer dan een matige horrorfilm is. Maar voor wie het niet kan geloven: Sena heeft behalve zijn uitgangspunt inderdaad ook heel wat van zijn shots letterlijk van Bergman gejat. Bergman met bloed en in de computer tevoorschijn getoverde bovennatuurlijke verschijnselen, je moet er maar op komen.

En let ook even op die met pestbulten overdekte kardinaal die het tweetal op pad stuurt, dat is de 88-jarige Christopher – Dracula – Lee. Je zou bijna gaan denken dat Sena een cultfilm heeft willen maken.

Dana Linssen