Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Betogers teleurgesteld, nieuwe anti-Mubarakprotest verwacht op vrijdag

Op het Tahrirplein in Kairo is met verbazing en woede gereageerd op de toespraak van Mubarak van vanavond, waarin hij tegen de verwachting in niet zijn aftreden bekend maakte. De naar schatting tienduizenden betogers op het plein scandeerden na de speech van de president “Stap op, stap op” en “Wij gaan niet, hij zal gaan”.

Hoewel de sfeer na de toespraak van Mubarak omsloeg, waren er rond middernacht nog geen meldingen van grootschalig geweld in Kairo. Eerder op de avond werd gevreesd dat betogers zouden optrekken naar het presidentiële paleis en het hoofdkantoor van de staatstelevisie, maar beide goed beveiligde gebouwen zijn niet bestormd. Morgen worden nieuwe ongeregeldheden gevreesd, omdat de oppositie heeft opgeroepen na het vrijdaggebed opnieuw een miljoenenprotest tegen Mubarak te houden.

ElBaradei wil dat leger ingrijpt
Eén van de belangrijkste oppositiefiguren in Egypte, Mohamed ElBaradei, sprak na Mubarak’s toespraak de vrees uit dat de situatie in Egypte “gaat exploderen”. Hij zei tegen CNN dat het leger “nu moet ingrijpen om het land te redden”:

“Mensen zijn boos. We moeten ons zorgen maken. Mubarak en Suleiman moeten aftreden. Mensen vertrouwen hen niet meer. Mubarak heeft alle legitimiteit en geloofwaardigheid verloren. Hoe kan je een president zijn zonder macht?”

Het is onduidelijk of het leger Mubarak nog altijd steunt. Eerder vandaag vergaderde de legertop over de crisissituatie in Egypte en na de speech van Mubarak gingen er geruchten dat het leger snel met een verklaring zou komen. Rond half één vannacht had het leger nog niet gereageerd.

Nog geen officiële reactie Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben nog niet officieel op de nieuwste ontwikkelingen gereageerd. Het was om half één nog niet duidelijk of Obama vannacht nog met een verklaring zou komen, hoewel hij op dat moment wel overleg met zijn nationale veiligheidsadviseurs voerde. De Britse regering liet weten nog op een reactie te studeren, omdat het voor Groot-Brittannië “onduidelijk is welke machtsoverdracht daadwerkelijk heeft plaatsgevonden”. De Franse president Sarkozy zei vanavond laat dat verandering in Egypte onvermijdelijk is en dat hij hoopt dat het land democratisch wordt.