Afvalligen in Egypte

De vier muren van DinaNederland 2, 23.00- 23.55 uur

De zestienjarige Dina wil graag modeontwerpster worden. Ze lakt haar nagels in felle kleuren en houdt van mooie kleren. Maar ze leidt geen onbezonnen meisjesleven. De Egyptische leeft in isolement, met haar vader. Ze komt zelden buiten, verhuist van het ene naar het andere appartement. Omdat ze zich hebben bekeerd tot het christendom.

Dina haalde het internationale nieuws nadat ze een brief schreef aan de Amerikaanse president Obama. EO-documentairemaker Jan Willem den Bok volgde vader en dochter een jaar lang.

Die vader, Maher El Gohary, plakt de afvoerputjes in huis af, omdat hij bang is voor een gasaanval. Met dikke tape dicht hij kieren bij de buitendeur. Ze leven in angst en paranoia, vrijwillig gevangen tussen vier muren, boven op elkaars lip. De islam verlaten mag niet van de moslims.

Sinds Maher El Gohary een rechtszaak heeft aangespannen om zijn religie op zijn identiteitsbewijs te veranderen worden ze bedreigd en geïntimideerd. Er zijn fatwa’s uitgesproken. Hun paspoorten zijn door de autoriteiten afgenomen. De rechtszaak om ze weer terug te krijgen wordt eindeloos verdaagd.

Den Bok focust zich op het ingetogen meisje, dat zich in haar wanhoop vastklampt aan haar geloof. Hij komt met zijn camera dichtbij en laat zien hoe verlammend angst is in het dagelijks leven. Ze kijkt opgelucht als haar vader terugkeert, nadat hij iemand bij de deur te woord heeft gestaan. De film gaat ook over haar dromen en de afleiding die ze vindt in het schetsen van modeontwerpen. Dan is ze opeens weer een meisje zoals duizenden anderen.

Het verhaal van Dina laat De Bok symbool staan voor de gespannen verhouding tussen de moslims en de Koptische christenen in Egypte en de dubieuze rol van de overheid. Hij filmt louter vanuit het perspectief van Dina en haar vader. Je mist wederhoor. Dina heeft haar moeder al twee jaar niet gezien. Je zou de vrouwgraag zien vertellen waarom.

Mirjam Keunen