Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schade Moerdijk geschat op 41,5 miljoen euro

Chemie-Pack na de brand (FOTO: NRC / Peter Hilz)
Chemie-Pack na de brand (FOTO: NRC / Peter Hilz)

De totale schade als gevolg van de brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari wordt geschat op 41,5 miljoen euro. Dat heeft Peter van der Velden, de voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vandaag bekend gemaakt, meldt het AD.

Van der Velden denkt dat de schade uiteindelijk nog kan oplopen tot 60 miljoen. Om de schade te dekken hebben de lokale overheden een post voor onvoorziene kosten opgenomen.

Van der Velden wil de schade verhalen op Chemie-Pack. Het bedrijf is namelijk, volgens de tijdelijk burgemeester van Moerdijk, Jan Mans, verzekerd voor dit soort ongevallen. Het is echter nog niet duidelijk of die verzekering alle schade kan dekken. Bovendien is het onzeker of Chemie-Pack verantwoordelijk is voor alle geleden schade. Dat wordt op dit moment nog onderzocht door verzekeraars en advocaten.

Chemie-Pack weigert te betalen voor schoonmaak
Begin deze maand werd duidelijk dat Chemie-Pack weigert mee te werken aan de schoonmaak van de vervuiling die daarbij vrijkwam. Het Waterschap Brabantse Delta schakelde daarom na herhaalde weigering een gespecialiseerd bedrijf in om de schoonmaak van het vervuilde (blus)water aan te pakken. De kosten van de opruiming worden geschat op tien tot zestien miljoen euro. Dat bedrag zal verhaald worden op Chemie-Pack. Als het bedrijf niet betaalt, klopt het waterschap aan bij de rijksoverheid. Na de brand bij Moerdijk begon het waterschap aan de schoonmaak van de vervuiling.