Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rijksmuseum: Rembrandt gevraagd, Van Gogh gekregen

Een foto van Kiefers kunstwerk voor het Rijksmuseum, afkomstig uit het interne document waar NRC Handelsblad beschikking over heeft.

In 2009 verzocht het Rijksmuseum de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer (wikipedia) om een kunstwerk te maken geïnspireerd op de Nachtwacht van Rembrandt. Maar het resultaat, vanaf mei te zien, is geïnspireerd op Vincent van Gogh.

Het werk van Kiefer, een van de succesvolste naoorlogse kunstenaars, bestaat uit drie grote glazen vitrines. “Twee zijn gevuld met zonnebloemen, de middelste met het klapstoeltje dat zo vaak figureert op schilderijen van Van Gogh. Het heet La Berceuse (De wiegster), net als  Van Goghs beoogde drieluik  uit 1888″, schrijft kunstredacteur Birgit Donker vanmiddag in NRC Handelsblad.

En dat terwijl het de bedoeling van directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum was om het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn als uitgangspunt te nemen:

De Duitse kunstenaar kreeg een reproductie van de Nachtwacht en een van zijn assistenten kwam naar het Rijksmuseum om te kijken naar het schilderij. Ook is er volgens Pijbes een uitgebreide correspondentie geweest.

NRC Handelsblad heeft een intern document van het Rijksmuseum in bezit waarin staat:

Het nu door Kiefer vervaardigde kunstwerk lijkt wél te zijn geïnspireerd op kunst uit het verleden (in casu Van Gogh), maar geen directe link met de Nachtwacht te hebben.

In NRC Handelsblad zegt Pijbes „heel blij” te zijn met Kiefers werk.  „Het monumentale van de Nachtwacht vind je erin terug.” Hij zegt dat hij ook niet zat te wachten op een „één-op-één Nachtwacht van Kiefer”.