Nokia-baas: Symbian staat in brand

Een uitgelekte brief van Nokia-baas Stephen Elop wijst erop dat de Finse telefoonfabrikant ook intern wordt klaargestoomd voor een ingrijpende koerswijziging. En hoe. Elop vergelijkt de situatie van Nokia met een man in nood die besluit tijdig van een brandend olieplatform af te springen. “Nokia, our platform is burning“. De brief sluit aan op eerdere hints van Elop dat het bedrijf moet overstappen op een ander besturingssysteem om de slag met Google Android en Apple aan te kunnen.

Weblog Engadget, dat de hand wist te leggen op de brief, claimt dat de memo echt is. Ook BBC News bevestigt dat. Elop, tot voor kort divisiedirecteur bij Microsoft,  beklaagt zich over de achterstand die Nokia (jaaromzet 42 miljard euro) heeft op Apple en Google: “We hebben trends gemist en lopen nu jaren achter op de concurrentie.”

Het gaat met name om de ontwikkeling van een succesvol ecosysteem:

The battle of devices has now become a war of ecosystems, where ecosystems include not only the hardware and software of the device, but developers, applications, ecommerce, advertising, search, social applications, location-based services, unified communications and many other things. Our competitors aren’t taking our market share with devices; they are taking our market share with an entire ecosystem. This means we’re going to have to decide how we either build, catalyse or join an ecosystem.

MeeGo duurt te lang

Wasinstructie voor Nokia-medewerkers op hoofdkantoor in EspooWasinstructie voor Nokia-medewerkers op hoofdkantoor in Espoo

De brandbrief lijkt bedoeld om de ambtelijke Nokia-sfeer te doorbreken. Na recente wijzigingen aan de top worden nu de medewerkers wakker geschud met de mededeling dat een koerswijziging onontbeerlijk is. Rondom de vorige Nokia-baas Oli-Pekka Kallasvuo is een te trage organisatie gegroeid, die moeite heeft om innovaties door te voeren. In 2006 was Symbian nog hip, maar sindsdien is er te weinig veranderd. Een toestel met het beoogde nieuwe besturingssysteem MeeGo zou pas eind 2011 in de winkel kunnen liggen, aldus Elop. Er moet voor een nieuw besturingssysteem gekozen worden:

This is one of the decisions we need to make. In the meantime, we’ve lost market share, we’ve lost mind share and we’ve lost time.

De oorsprong van de brief wordt betwijfeld door sommige Nokia-kenners omdat de nadruk wel sterk ligt op de Amerikaanse concurrenten. Terwijl de grootste concurrent van Nokia Samsung is, na Nokia de grootste telefoonfabrikant. Aan de andere kant: Elop heeft een Noord-Amerikaans perspectief, hij is Canadees en werkte jarenlang bij een Amerikaans bedrijf. Bovendien strooit Elop  – sinds een half jaar topman van het Finse bedrijf - al langer met hints dat Nokia actief op zoek is naar een partner om het marktaandeel in de high end telefoons te vergroten.

Nokia/Microsoft samen tegen Apple en Google

Europese telecombedrijven lijken het meest te voelen voor een scenario waarin Nokia kiest voor Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 7. De combinatie Nokia/Microsoft zou een belangrijke derde speler kunnen worden in het huidige ‘duopolie’ van Apple en Google, die de ontwikkelingen op de telecommarkt lijken te dicteren. Het strategisch belang van het mobiele web is voor zowel netwerken, softwarebedrijven en telefoonmakers groot, zeker nu blijkt dat er volgens IDC nu meer smartphones dan computers verkocht worden.

Op 11 februari houdt Nokia een investeerdersbijeenkomst in Londen. Een week later verzamelt de telecomindustrie zich op het Mobile World Congress. Zowel Steve Ballmer (Microsoft)  als Stephen Elop zijn daar aanwezig.

De samenwerking tussen Nokia en Microsoft dateert al van vroeger. Hier Stephen Elop in een videofragment uit 2009 toen hij -destijds nog divisiedirecteur bij Microsoft - een nauwe samenwerking tussen Microsoft en Nokia bekend maakte om Symbian en Office beter te integreren.