Besluit Moslimbroederschap niet mee te doen ‘kan nog wijzigen’

Ashraf Abdel Ghaffar, één van de leiders van de Moslimbroederschap, gisteren op een persconferentie in Istanbul. Foto AP.

De Moslimbroederschap doet niet mee aan de presidentsverkiezingen in Egypte, die naar verwachting in augustus of september worden georganiseerd. Mohammed Morsi, een woordvoerder van Egypte’s grootste oppositiebeweging, zei begin van de middag op een persconferentie dat “de Moslimbroederschap niet uit is op macht” en “geen presidentskandidaat zal hebben”.

Morsi meldde op de persconferentie ook dat de Moslimbroederschap niet wil dat Egypte een islamitische staat wordt. “Wij verwerpen de religieuze staat”, aldus Morsi. Volgens hem hebben “buitenlandse krachten” en het Egyptische regime het idee in de wereld geholpen dat de Moslimbroederschap de macht in Egypte wil overnemen en het land wil islamiseren. Morsi zegt dat zijn beweging alleen wil “deelnemen en helpen” aan het bouwen van een democratisch Egypte.

De aankondiging van de Moslimbroederschap dat ze niet aan de verkiezingen meedoen komt “rijkelijk vroeg”, zegt Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de ontwikkelingen in Egypte volgt:

“Het is rijkelijk vroeg om dit nu al bekend te maken, omdat de Grondwet nog moet worden gewijzigd om uitbreiding van het aantal kandidaten mogelijk te maken. Het zou me niet verbazen als dit standpunt nog gewijzigd kan worden en dat de Moslimbroederschap daar in een later stadium op terugkomt. Dat ze van Egypte geen islamitische staat willen maken hebben ze eerder gezegd. Daarmee proberen ze iedereen gerust te stellen die denkt dat de Moslimbroederschap de boel in Egypte wil gaan dicteren.”

Suleiman wil einde aan demonstraties
Het statement van de Moslimbroederschap komt kort nadat de Egyptische vice-president Suleiman gisteravond zei dat er zo spoedig mogelijk een einde moet komen aan de crisis in zijn land. Hij doelde op de aanhoudende demonstraties tegen president Mubarak, die weigert op te stappen.

De Moslimbroederschap, die momenteel onderhandelingen voert met het regime, blijft achter de demonstranten staan. “Het regime moet niet proberen de eisen van de bevolking te negeren”, aldus woordvoerder Morsi op de vanmiddag gehouden persconferentie.