Minister: gedwongen ontslagen onvermijdelijk door onderwijsbezuinigingen

Bij de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op het passend onderwijs zullen zeker gedwongen ontslagen vallen. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vanmiddag bij een protestmanifestatie tegen haar plannen in Nieuwegein, meldt Nu.nl.

De manifestatie tegen de bezuinigingsplannen werd in het leven geroepen door een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder CNV Onderwijs. Het passend onderwijs is bedoeld voor kinderen met een ziekte of bijvoorbeeld ADHD, die daarvoor extra zorg en aandacht nodig hebben. Er waren duizenden vertegenwoordigers van vakbonden, brancheorganisaties en medewerkers aanwezig bij de demonstratie.

Van Bijsterveldt kon niet zeggen om hoeveel ontslagen het precies gaat. De onderwijsvakbonden spreken van zesduizend banen die op de tocht staan. Het kabinet wil tot driehonderd miljoen euro bezuinigen op passend onderwijs. Daarentegen trekt het voor het belonen van leraren die goed presteren tweehonderdvijftig miljoen euro uit.

De demonstratie werd geopend door de voorzitter van CNV Onderwijs Michel Rog. Hij riep het kabinet de bezuinigingen niet door te voeren: ”Deze bezuiniging moet echt van tafel. Doe dit de ouders en leerlingen niet aan. Doe dit de mensen in de klas niet aan. Doe dit ons onderwijs niet aan”.

Naast Van Bijsterveldt, spraken ook onder andere Job Cohen (PvdA), Ton Elias (VVD) en Alexander Pechtold (D66).