Kort nieuws Economie

‘Kamer goed geïnformeerd over JSF’

Rotterdam, 9 febr. De Tweede Kamer is altijd tijdig op de hoogte gebracht van beschikbare informatie over de JSF. Dat zei minister Hans Hillen (CDA) gisteren tijdens het spoeddebat over informatie over de kosten van het gevechtsvliegtuig JSF, de beoogde opvolger van de F-16. PvdA, D66 en GroenLinks hadden het debat aangevraagd naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad. Daarin stond dat een topambtenaar al in januari 2007 had gezegd dat er waarschijnlijk minder JSF’s besteld zouden worden. (NRC)

Windenergie blijft achter bij akkoord

Rotterdam, 9 febr. De capaciteit van windmolens op land blijft ver achter bij afspraken tussen Rijk en gemeenten. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van Agentschap NL. Eind vorig jaar was de stand 2060 MegaWatt plus ruim 1000 MW aan verleende vergunningen. De overheden hadden ingezet op een verdubbeling van de windenergie tot 4000 MW in de periode 2007-2011. Tweede Kamerlid Samsom (PvdA) komt volgende week met een initiatiefvoorstel om windmolens en zonnepanelen fiscaal aantrekkelijker te maken. Bij steun van het CDA is er een Kamermeerderheid. Het vorige kabinet wees fiscale versoepeling af. (NRC)Duurzame energie duurt nodeloos lang: pagina 16

Nokia-baas stuurt interne brandbrief

Rotterdam, 9 febr. Een uitgelekte brief van Nokia-topman Stephen Elop suggereert dat de Finse telefoonfabrikant zich opmaakt voor een ingrijpende koerswijziging. In de interne brief Elop vergelijkt de situatie van Nokia met een man die besluit tijdig van een brandend olieplatform af te springen. Elop, tot voor kort divisiedirecteur bij Microsoft, beklaagt zich over de achterstand die Nokia (jaaromzet 42 miljard euro) heeft op Apple en Google: „We hebben trends gemist en lopen nu jaren achter op de concurrentie.” Europese telecombedrijven lijken het meest te voelen voor een scenario waarin Nokia kiest voor Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 7. (NRC)

Topman APG naar IFRS Foundation

Rotterdam, 9 febr. Topman Dick Sluimers van pensioenuitvoerder APG is met ingang van vandaag benoemd tot lid van het bestuur van de IFRS Foundation in Londen. Dat is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de International Accounting Standards Board (IASB), het orgaan dat belast is met de ontwikkeling van de wereldwijde boekhoudstandaard. Daarmee gaat Sluimers toezicht houden op een andere Nederlander. Vanaf 1 juli 2011 staat scheidend AFM-directeur Hans Hoogervorst aan het hoofd van de IASB. (NRC)