Kamer wil piraten niet meer vervolgen

De Tweede Kamer wil dat Nederland voortaan geen piraten uit Somalië meer vervolgt als er geen rechtstreeks Nederlands belang in het geding is. Een Kamermeerderheid heeft gisteren het kabinet daartoe per motie opgeroepen. Het initiatief kwam van Henk Jan Ormel (CDA).

Ormel reageerde op het besluit van het landelijk parket van het OM, begin december, om vijf Somaliërs te vervolgen voor het kapen van een Zuid-Afrikaans zeiljacht bij Tanzania. Nederland is nu het eerste westerse land dat Somalische piraterijverdachten vervolgt zonder dat er een rechtstreeks nationaal belang meespeelt.

De verdachten waren opgepakt door het marineschip Hr.Ms. Amsterdam. Hoewel de opvarenden van het gekaapte schip Zuid-Afrikanen waren, ging Zuid-Afrika niet over tot vervolging. Het OM besloot daarop de verdachten naar Nederland te halen. Op 23 februari is de regiezitting in hun zaak.

Ormel vindt dat Nederland het „te makkelijk” maakt voor Zuid-Afrika door een taak te verrichten die dat land op zich zou moeten nemen. Los daarvan vindt hij dat berechting van piraten het best kan plaatsvinden in Oost-Afrika, de regio waar de piraten actief zijn.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) schreef vorige week aan de Kamer dat het „geen automatisme” is om piraten in Nederland te vervolgen. Justitie bekijkt per geval of vervolging opportuun is, aldus Opstelten, die er ook op wees dat Nederland over zogeheten universele rechtsmacht beschikt om zeerovers te vervolgen.

In juni vorig jaar veroordeelde de Rotterdamse rechtbank vijf Somaliërs voor piraterij. Nederland was het eerste westerse land dat zo’n vonnis oplegde. Die zaak kende wel een Nederlands belang.