Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iran dreigt oppositie om aangekondigde betoging

President Ahmadinejad bij een bezoek aan de staatstelevisie afgelopen zaterdag.

De hoofdaanklager in Iran heeft de oppositie gewaarschuwd af te zien van een voor maandag geplande massabetoging in Teheran. Aanklager Qolam-Hossein Mohseni-Ejei zei begin van de middag tegen het semi-officiële staatspersbureau Mehr dat de oppositiebetogers een reactie van “waakzame” Iraniërs kunnen verwachten als ze toch de straat op gaan om tegen het regime te betogen.

De aanklager reageert op de oproep van oppositieleiders Mir Hossein Moussavi en Mehdi Karoubi om aanstaande maandag in een rally steun uit te spreken voor de volksopstanden in Tunesië en Egypte. Met de oproep hopen Moussavi en Karoubi de ‘Green Movement’ uit 2009 nieuw leven in te blazen. In de maanden na de frauduleuze herverkiezing van president Ahmadinejad betoogden honderdduizenden Iraniërs wekenlang tegen zijn repressieve bewind.

De Green Movement is een “vrij ongrijpbare groep van gewone burgers”, zegt Thomas Erdbrink, onze correspondent in Iran. Volgens hem is de onvrede die de protesten uit 2009 ontketende nog altijd aanwezig:

“De laatste demonstratie van de oppositie was op 27 december 2009, maar de onvrede over de regering is nooit weggenomen door de Iraanse leiders. Dat betekent dus dat er als er een mogelijkheid is om opnieuw te demonstreren, je niet verrast moet zijn als opnieuw veel mensen de straat op gaan. De vraag is wel hoeveel mensen dat durven nu de hoofdaanklager deze dreigende teksten spreekt.”

Regime en oppositie claimen Arabische revoluties
Volgens aanklager Mohseni-Ejei moeten Iraniërs juist voor het Iraanse regime gaan demonstreren als ze hun steun voor de revoluties in Tunesië en Egypte willen uitspreken. “Als iemand daadwerkelijk de motivatie heeft om de heldhaftige volkeren van Egypte en Tunesië te steunen, moet diegene samen met het land en de overheid demonstreren op 11 februari”. Op die dag, aanstaande vrijdag, viert Iran officieel de 32e verjaardag van de islamitische revolutie uit 1979. Het regime in Teheran heeft de afgelopen weken, volgens waarnemers ten onrechte, de indruk willen wekken dat er ook in Tunesië en Egypte islamitische revoluties gaande zijn.

Karoubi, die presidentskandidaat in 2009 was en als één van de belangrijkste leiders van de oppositie wordt gezien, zei gisteren in een interview met The New York Times dat de demonstratie van maandag moet laten zien hoe levend de ‘Green Movement’ in Iran nog is. Hij stelde verder dat een succesvolle omwenteling in Egypte zal laten zien aan welke verworvenheden het in Iran ontbreekt. “Het zal tonen dat Iran achter is gebleven en geen vooruitgang boekt op het gebied van de revolutionaire principes”, aldus Karoubi.