Internationale kritiek op Kierbesluit

De Europese Commissie en vrijwel alle landen langs Rijn, Maas en Donau hebben zware kritiek op het voornemen van het kabinet de Haringvlietsluizen niet op een kier te zetten. Dat blijkt uit de brieven die staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet-Rutte heeft boze brieven ontvangen uit Wallonië, Luxemburg, Duitsland, de deelstaat Hessen, Zwitserland en Oostenrijk. „Ik verzoek u zich te houden aan uw belofte [-]”, schrijft de Duitse minister Röttgen (Milieu en Natuur). De Waalse premier Rudy Demotte schrijft dat het voornemen van het kabinet „in volledige tegenspraak” is met gemaakte afspraken. Europees commissaris Potocnik is „zeer verrast en teleurgesteld”.

Het op een kier zetten van de sluizen in het Haringvliet, waartoe de Tweede Kamer tien jaar geleden al heeft besloten, is onder meer bedoeld om de migratie van vissen zoals de Atlantische zalm van en naar de Rijn te verbeteren. Atsma zei eerder geen geld te hebben om de maatregel te betalen en te zoeken naar alternatieve oplossingen.

Investeringen van in totaal vijfhonderd miljoen euro worden in landen langs de Rijn tenietgedaan als Nederland zich niet houdt aan de afspraak om de sluizen permanent op een kier te zetten, schrijft EU-commissaris Potocnik. Het gaat daarbij vooral om vispassages en uitzetprogramma’s voor zalmen.

Tot 2015 willen de Rijnlanden nog eens 170 miljoen euro investeren om de ecologie van de Rijn te verbeteren. „Zonder het openen van het Haringvliet, zouden de investeringen van de partijen hun doel niet bereiken”, aldus Potocnik. Hij noemt het voornemen in strijd met Europese richtlijnen voor water en natuur.

De D66-fractie in de Tweede Kamer wil een spoeddebat over de brieven met Atsma. Kamerlid Stientje van Veldhoven: „Als Nederland zich niet aan zijn afspraken houdt, hoe kan het dan verwachten dat de andere landen langs de Rijn dat wel doen? Terwijl dat juist voor Nederland, aan de monding van de rivier, van groot belang is.”

Van Veldhoven vindt geldgebrek geen argument om het zogenoemde Kierbesluit te schrappen. „De extra kosten bedragen 6 miljoen euro. Maar als het niet doorgaat, komen er schadeclaims.”

Dat er lokaal verzet is in de omgeving van het Haringvliet, is volgens haar ook geen argument. „Dat verzet komt van twee of drie boeren. Zó klein kan internationale politiek toch niet zijn?”