In Beeld: Belgische frietkot verdwijnt

TO GO WITH : "Belgium's beloved chip stall fights to survive" by Laurent Thomet Josiane Devlaeminck serves Belgian fries to customers at the Atomium "fritkot", the Flemish word for fries stand, in Brussels on Feburary 7, 2011. Fewer than 1,500 fritkots are scattered around the country today, after thousands were driven out in the past two decades by stringent European health rules and aesthetics-conscious municipalities which see the greasy stalls as eyesores. AFP PHOTO/GEORGES GOBET
TO GO WITH : "Belgium's beloved chip stall fights to survive" by Laurent Thomet Josiane Devlaeminck serves Belgian fries to customers at the Atomium "fritkot", the Flemish word for fries stand, in Brussels on Feburary 7, 2011. Fewer than 1,500 fritkots are scattered around the country today, after thousands were driven out in the past two decades by stringent European health rules and aesthetics-conscious municipalities which see the greasy stalls as eyesores. AFP PHOTO/GEORGES GOBET Foto AFP / Georges Gobet

Af en toe schrijven internationale persbureaus ‘feature’-verhalen. Ze gaan niet over dwingend nieuws, maar beschrijven een fenomeen of trend. Vaak laten ze daar een mooie fotoserie bij schieten. De Agence France-Presse (AFP) brengt nu een verhaal van Laurent Thomet, over het Belgische frietkot die door strenge Europese hygiënevoorschriften en stadsarchitecten langzaam verdwijnt. Yahoo! heeft het verhaal integraal geplaatst, maar zonder de sfeervolle fotoserie van Georges Gobet. Hij fotografeerde de kraam van Josiane Devlaeminck in Brussel. En voor wie niet genoeg van de frietkot kan krijgen: in Antwerpen is een museum aan de kraampjes gewijd en in Brugge één aan friet.