Het volk mag kiezen: eten we kalfje Willy of kalfje Barabbas?

Kalfje Willy was de afgelopen weken de onbetwiste mediahype in Vlaanderen – zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd door de vier kwajongens van het programma Basta (één). Hij was zelfs op dezelfde zender te gast in het praatprogramma De laatste show.

Eerst kondigde Basta aan de kijkers te willen bedanken voor het succes, door honderd bij loting aangewezen kandidaten uit te nodigen voor een winterbarbecue in de parochiezaal van Wesemael. Maar ja, wie of wat zouden ze te eten krijgen?

De keuze viel op een schattig roodbont kalf. Uit schuldgevoel werd het dier een onvergetelijke laatste dag bezorgd. In slowmotion en gefilterd zonlicht huppelden de makers van het programma met Willy door de wei en gingen zelfs met hem voetballen.

Zoals voorzien werd ‘kalfke Willy’ een populaire mascotte en besloot Basta de slacht nog even uit te stellen. Op Facebook mocht het volk kiezen of Willy bevrijd zou worden.

Maandag zagen we de hongerige gasten in afwachting van hun vlees. De uitslag van de stemming was geen verrassing: Willy zou in leven blijven en geadopteerd worden. Maar terwijl de entrecotes en saucijzen geserveerd werden, zagen de gasten een nieuw filmpje. Een zwart-witte vervanger, kalfje Barabbas, beleefde nu zijn onvergetelijke dag en mocht zelfs een laatste avondmaal van verschillende exotische grassoorten genieten in een sterrenrestaurant.

In België weten ze misschien nog wel waar die naam naar verwijst. Het was de rover die naast Jezus aan het kruis hing en door het volk boven Hem verkozen werd voor vrijlating.

Ook Basta koos voor Barabbas en dreigde dus alsnog Willy te offeren. Na ampele discussie wie van beide het schattigst was, moest het opgooien van een munt de beslissing brengen. Het angstzweet brak de eters uit en in de ogen van veel vrouwen en kinderen verschenen tranen.

Na de maaltijd werd weer in de beste televisietraditie de spanning opgevoerd. Wie was de overlever van het slachthuis, wie wordt zo meteen in levenden lijve de eetzaal binnengebracht? En de winnaar is....Barabbas! In een grafrede voor Willy werd gememoreerd dat hij op een bepaalde manier toch aanwezig was. Bij de uitgang hing een portret met graflint en konden handgeschreven condoleances worden achtergelaten.

Intussen hadden de mensen van Basta hun punt gemaakt, over de manier waarop media onrechtvaardig een enkel individu in de schijnwerper zetten en zo het systeem verbloemen. En over de hypocrisie van de moderne vleeseter die niet wil weten waar zijn voedsel vandaan komt.

In een coda werd de ‘echte werkelijkheid’ onthuld. Willy noch Barabbas was geslacht, ze dartelden vrolijk samen door de wei. En de grondstoffen van de barbecue? Die waren van de kotelettenstruik geplukt en uit de frikandellenaarde gestoken, door een boer die intussen bezig was de garnalen te zaaien. De reportage van de vleeskwekerij werd afgesloten met de mededeling dat voor deze beelden uitsluitend afgekeurd vlees was gebruikt.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de rubriek Zap (9 februari, pagina 18) wordt gesteld over Barabbas: „Het was de rover die naast Jezus aan het kruis hing en door het volk boven Hem verkozen werd voor vrijlating.” Volgens het Nieuwe Testament was de moordenaar Barabbas al vrijgelaten voordat hij zou worden gekruisigd.