CDA moet niet meeschreeuwen, stelt Donner in intern stuk

Het CDA moet accepteren dat andere partijen op het gebied van veiligheid “altijd harder kunnen schreeuwen” omdat het uitgangspunt van het CDA moet zijn “dat mensen geen wegwerpartikel zijn”. Dat schrijft CDA’er Piet Hein Donner volgens ingewijden in een intern stuk waarin hij een aanzet geeft tot modernisering van de partijbeginselen.

Zonder ze expliciet te noemen in het document zet de minister van Binnenlandse Zaken zich af tegen coalitiegenoten VVD en PVV, concluderen onze politiek redacteuren Barbara Rijlaarsdam en Freek Staps vandaag in NRC.

Donner schrijft dat zijn partij niet kan aanvaarden dat over “asociaal gedrag” en “het gebrek aan normbesef” hogere eisen worden gesteld aan immigranten dan aan autochtone Nederlanders. Dat is “discriminerend”. Hij constateert ook bij de autochtonen een “toenemend analfabetisme, asociaal gedrag en een gebrek aan normbesef”.

CDA’ers ontevreden, stuk zou niet serieus genomen zijn
Donner schreef het tien pagina’s tellende stuk in november op verzoek van vicepremier Maxime Verhagen. Het stuk is niet openbaar gemaakt maar circuleert binnen de partijtop.

Volgens sommige CDA’ers is Donner ontevreden met de wijze waarop het stuk is behandeld. Het zou niet serieus zijn besproken in het wekelijkse overleg van CDA-bewindslieden. Een partijwoordvoerder stelt dat de zogenoemde ‘visie’ nu niet ter zake doet omdat het de lange termijn van de partij betreft en omdat de partij pas in april een nieuwe voorzitter kiest. Donner was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds de enorme verkiezingsnederlaag die het CDA bij de verkiezingen in juni leed, worstelen de christen-democraten met een leiderschaps- en inhoudelijke crisis. De partij heeft geen leider en volgens velen binnen de partij geen herkenbare boodschap.

Vandaag over drie weken zijn verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarna zal blijken of de coalitie in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt. In het CDA wordt rekening gehouden met een nieuw verlies voor de partij.