Bosma: geen PVV-Kamerleden naar minder spannende Senaat

De PVV is niet van plan Tweede Kamerleden op de lijst voor de Eerste Kamer te zetten. Die kwestie leeft omdat het voor een relatief nieuwe partij zoals de PVV moeilijk is geschikte kandidaten te vinden.

Eerste Kamer minder spannend
PVV-Kamerlid Martin Bosma vanochtend op Radio 1 over Tweede Kamerleden in de Senaat:

“In theorie kan het wel, maar in de realiteit is de kans heel klein dat dit gebeurt.” Hij zei niets uit te sluiten, maar wees erop dat de Eerste Kamer “een stuk minder spannend” is. “Ik zou er niet te veel mensen van de Tweede Kamer verwachten.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen slaagde de PVV er niet in op tijd geschikte kandidaten te vinden. Alleen in Den Haag en Almere werd toen meegedaan. De Kamerleden Raymond de Roon en Sietse Fritsma werden toen ingezet als lijsttrekker.

Kabinet heeft meerderheid in Senaat nodig
Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen meerdere PVV-Kamerleden in opspraak omdat ze een strafblad bleken te hebben. De PVV doet wel in alle provincies mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. PVV-leider Geert Wilders kondigde eerder al aan dat vrijdag de lijsttrekker voor de Eerste Kamer bekend wordt gemaakt.

Het is niet duidelijk of de volledige lijst bekend is vóór de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. In mei kiezen de Statenleden de nieuwe senatoren. Een meerderheid voor coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de senaat is nodig om het kabinet slagvaardig te laten opereren.