Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Reisbranche verdeeld over hervatten reizen naar Egypte

Het Rode Zee Resort, aan de kust van Sharm-el-Sheikh, in december vorig jaar. Foto Reuters.

Reisorganisatie SkyTours organiseert vanaf volgende week zondag weer reizen naar Egypte. Volgens de touroperator, die in samenwerking met Transavia weer op Egyptische badplaatsen bij de Rode Zee gaat vliegen, is er voor vakantiegangers geen reden om niet naar Egypte af te reizen. SkyTours zegt tegen De Telegraaf dat “er niets aan de hand is” in het land.

De beslissing om weer op Egypte te vliegen is opvallend, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken nog altijd alle reizen naar het land ontraadt. SkyTours zegt echter het voorbeeld van andere Europese landen als Groot-Brittannië en Duitsland te volgen, waar reisorganisaties ook alweer op de Egyptische badplaatsen vliegen.

Besluit SkyTours verdeelt reisbranche
Reisorganisatie TUI, een concurrent van SkyTours op het gebied van Egypte-reizen, vindt het plan om de vakantiereizen te hervatten onverantwoord. De NOS meldt dat TUI zich wenst te houden aan het negatieve reisadvies. Daarom vliegt de touroperator zeker tot na de krokusvakantie niet op Egypte. Volgens de organisatie kan de veiligheidssituatie snel omslaan. Brancheorganisatie ANVR vindt dat touroperators een eigen afweging mogen maken.

Veel reisorganisaties schrapten hun reizen naar Egypte nadat het land in de ban raakte van massaprotesten tegen de regering van president Mubarak. Lees hier meer over Egypte.