Rusland wijst na jaren weer een Britse journalist uit

Correspondent Luke Harding had uit WikiLeaks lelijke dingen over premier Poetin gevist. Hij mag Rusland niet meer in.

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THE GUARDIAN / CHRISTIAN JUNGEBLODT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ? NO ARCHIVE A handout file photo provided on February 8, 2011 by the British newspaper the Guardian shows the daily's Moscow correspondent Luke Harding in Berlin on August 17, 2005. A branch of the Russian security services specifically demanded that Harding be barred from entering the country, a report said on February 7. Harding was expelled from Russia after reporting claims in US diplomatic cables released by WikiLeaks that the country had become a "mafia state", the paper announced. Harding flew back to the Russian capital at the weekend after two months in London reporting on the contents of the US cables, given to his paper by whistleblowing website WikiLeaks. But he was refused entry when his passport was checked on arrival and after 45 minutes in an airport cell was sent back to Britain on the next available plane, according to the Guardian. AFP PHOTO / THE GUARDIAN / HO / CHRISTIAN JUNGEBLODT
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THE GUARDIAN / CHRISTIAN JUNGEBLODT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ? NO ARCHIVE A handout file photo provided on February 8, 2011 by the British newspaper the Guardian shows the daily's Moscow correspondent Luke Harding in Berlin on August 17, 2005. A branch of the Russian security services specifically demanded that Harding be barred from entering the country, a report said on February 7. Harding was expelled from Russia after reporting claims in US diplomatic cables released by WikiLeaks that the country had become a "mafia state", the paper announced. Harding flew back to the Russian capital at the weekend after two months in London reporting on the contents of the US cables, given to his paper by whistleblowing website WikiLeaks. But he was refused entry when his passport was checked on arrival and after 45 minutes in an airport cell was sent back to Britain on the next available plane, according to the Guardian. AFP PHOTO / THE GUARDIAN / HO / CHRISTIAN JUNGEBLODT AFP

De correspondent van het Britse dagblad The Guardian in Moskou, Luke Harding, is Rusland uitgezet. Het is voor het eerst sinds de afloop van de Koude Oorlog in 1989 dat zoiets een Britse correspondent overkomt.

De uitzetting lijkt verband te houden met de publicatie van het Wikileaks-dossier, waarin The Guardian het voortouw nam. Harding, die sinds 2007 in Moskou werkt, was degene die het Russische deel daarvan analyseerde.

In de gelekte diplomatenpost wordt Rusland onder meer een maffiastaat genoemd. Ook valt te lezen dat premier Poetin mogelijk medeplichtig is aan de moord op ex-FSB-agent Aleksandr Litvinenko, in 2006 in Londen.

Afgelopen weekend keerde Harding naar Rusland terug, na een verblijf van twee maanden in Londen, waar hij aan een boek over Wikileaks had gewerkt. Op het vliegveld in Moskou werd hem bij de paspoortcontrole meegedeeld dat zijn visum, dat nog tot eind mei loopt, was geannuleerd. „Voor u is Rusland gesloten”, zei de dienstdoende FSB-functionaris hem. Daarna werd hij op het eerstvolgende vliegtuig terug naar Londen gezet. Pas in het vliegtuig kreeg hij zijn paspoort terug.

Volgens een anonieme zegsman bij een van de geheime diensten zou Harding op een zwarte lijst van ongewenste personen staan. Voor de Russische autoriteiten is Harding de gebeten hond sinds hij in 2007 meewerkte aan een geruchtmakend interview met Boris Berezovski, de bij Poetin in ongenade gevallen tycoon. In dat gesprek zei Berezovski vanuit Londen een staatsgreep tegen het Russische regime voor te bereiden.

De uitwijzing van Harding wordt alom als een ernstige aantasting van de persvrijheid opgevat. De prominente mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva zei vanmorgen: „Dit is niet alleen onderdrukking van de vrijheid van het woord, maar ook een klap voor het imago van ons land. We willen in de WTO, naar Europa, maar tegelijkertijd laten we journalisten niet toe.”