Film over olietycoon Chodorkovski gestolen uit montagekamer Berlijn

Een documentaire over de Russische ex-olietycoon Michail Chodorkovski is gestolen uit het Berlijnse productiekantoor van de regisseur, enkele dagen voor de première op het internationale filmfestival in de Duitse hoofdstad dat donderdag begint. Regisseur Cyril Tuschi, een Duitser van Russische afkomst, is geschokt door de diefstal van zijn film De Odyssee van Chodorkovski, die hij enkele dagen eerder had voltooid. Chodorkovski, die in 2003 in ongenade viel bij het Kremlin, werd eind december in een dubieus proces tot een nieuwe gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld.

In zijn productiekantoor werden volgens Tuschi vijf deuren opengebroken en vijf computers uit de montagekamer gestolen. Op een van die computers bevond zich de definitieve versie van zijn film. Tuschi probeert nu een oudere versie van de documentaire te actualiseren, die hij op een back-up server had bewaard, zodat de film alsnog op 14 februari op de Berlinale kan worden vertoond. Het grote nadeel is dat die versie geen ondertitels heeft, want die staan alleen op de originele versie.

De diefstal is het tweede incident in verband met de Chodorkovski-documentaire, die onder meer een uniek gefilmd interview met de gevangen tycoon bevat. Drie weken geleden werd de laptop van Tuschi gestolen, toen hij op Bali tijdens een vakantie aan een voormontage werkte.

De Duitse politie heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing over de motieven en de identiteit van de daders. Wel wemelt het inmiddels van de samenzweringstheorieën dat Russische veiligheidsdiensten bij de diefstal betrokken zouden zijn.