Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Eltingh en Haarhuis snel uitgeschakeld

Bij vlagen lieten ze hun klasse zien. De korte en snelle opslagen van Jacco Eltingh, de sterke returns van Paul Haarhuis, het geslepen samenspel aan het net. En net als vroeger was er constant onderling contact. Eltingh die praat, Haarhuis die luistert. Voor de overwinning in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam was het niet genoeg. Het meest succesvolle Nederlandse tennisdubbel ooit was bij hun eenmalige rentree op topniveau gisteravond kansloos tegen de Polen Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski (6-3 en 6-2).

Drie maanden lang hadden Eltingh en Haarhuis dagelijks getraind. Hun comeback, dertien jaar na hun laatste partij samen, duurde krap een uur. „De persconferentie zal langer duren dan de wedstrijd”, lachte Eltingh (40) toen hij de perszaal van Ahoy binnenliep. De twee waren teleurgesteld over hun optreden. Eltingh: „Het irriteert me mateloos hoe ik gespeeld heb. We zaten geen seconde in de wedstrijd.”

Het klasseverschil was vooral bij het serveren duidelijk: de Polen haalden snelheden van 200 kilometer per uur, waar de Nederlanders niet harder sloegen dan 160 kilometer per uur. „Mijn arm trilde helemaal, zo hard waren hun services”, zei Haarhuis (44). Een staande ovatie bleef uit in het goed gevulde Ahoy.

Eltingh en Haarhuis speelden voor het eerst sinds 1998 weer een officiële wedstrijd samen. Met hun eenmalige rentree wilden zij aandacht vragen voor de Richard Krajicek Foundation, die sportveldjes aanlegt in achterstandswijken.

Thomas Schoorel verloor eerder op de dag in de eerste ronde van het enkeltoernooi met 6-2 en 7-6 van de Serviër Viktor Troicki. Jesse Huta Galung ging met twee keer 6-4 onderuit tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer, de nummer elf van de wereld. In de zeven wedstrijden (inclusief de kwalificatierondes) waarin een Nederlander op de baan stond, won er niet één een set.