Clubicoon met visie gevraagd

Bij topclubs als Real Madrid, Liverpool en AC Milan worden iconen als Di Stéfano, Dalglish en Baresi gekoesterd. „Cruijff kan bij Ajax van grote waarde zijn”, zegt Dirk Kuijt.

Dirk Kuijt (30), Ruud van Nistelrooy (34) en Mark van Bommel (33) maken in het buitenland dagelijks van nabij mee hoe belangrijk oud-spelers met een roemrijk verleden voor een club zijn. „Oud-voetballers hebben van nature een hoge status binnen hun club. Johan Cruijff is de beste voetballer die Ajax ooit heeft gehad. Dus die kan van enorme waarde zijn”, stelt Kuijt na afloop van de training van Oranje onder een afdakje van de Dirk Kuijt Tribune. Bij het Katwijkse Quick Boys is de speler van FC Liverpool zelf al jaren een clubicoon.

Kuijt proeft bij The Reds dagelijks hoe belangrijk de clubcultuur is. Anfield Road mag dan misschien een vervallen stadion in een achterstandswijk zijn, maar het ademt historie.

Voor de ingang van The Kop staat een standbeeld van Bill Shankly, de coach die de club in 1964, 1966 en 1973 kampioen maakte. En Kuijt wordt sinds enkele weken gecoacht door clublegende Kenny Dalglish. De geboren Schot droeg vijfhonderd keer het shirt van FC Liverpool. Als coach veroverde hij in 1988 en 1990 de laatste twee landstitels van de club. „Het is heel mooi om met Dalglish te werken”, zegt Kuijt. „Iedereen kent hem. Een oud-speler of oud-coach verdient respect. Dalglish straalt daarnaast gewoon heel veel uit. ”

Van Nistelrooy heeft bij Manchester United, Real Madrid en HSV kennisgemaakt met talloze beroemde oud-spelers. Op Old Trafford worden voetballers van The Red Devils voortdurend geconfronteerd met de clubgeschiedenis. En in het Santiago Bernabéu van Real Madrid is dat niet anders.

Van Nistelrooy koesterde de afgelopen weken de hoop dat hij terug mocht keren naar ‘de Koninklijke’. Clubicoon Alfredo di Stéfano zou hem met liefde wederom als de nieuwe spits van Real Madrid hebben gepresenteerd. HSV, de club van legende Uwe Seeler, hield hem echter aan zijn contract.

Oranje-captain Van Bommel maakte tijdens de transferperiode de overstap van Bayern München naar AC Milan. De middenvelder keek gisteren kort achterom. „Mijn sportieve vooruitzichten waren bij Bayern München veranderd”, zegt Van Bommel. „Met de oud-voetballers Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness had ik geen enkel probleem. Maar toen AC Milan zich meldde, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ga nu niet na zitten trappen naar Louis van Gaal. Ik heb een goede tijd met hem gehad en we hebben samen veel gewonnen. Het was tijd voor wat anders. En dan moet je als een grote kerel afscheid nemen.”

Bij AC Milan kwam Van Bommel na FC Barcelona en Bayern München wederom bij een topclub terecht met een rijke geschiedenis. „Ik ben direct fantastisch opgevangen. Ook bij AC Milan lopen oud-spelers als Mauro Tassotti en Franco Baresi rond. Eigenlijk is dat bij alle grote clubs in Europa het geval.

„Uiteindelijk moeten ze wel goede ideeën hebben. Want je kan in het verleden nog zo hoog hebben gespeeld, als je geen visie hebt, houdt het snel op.”