Vlaamse volksdichter wordt comedian

Tegeltjeswijsheden noemde hij het tijdens zijn optreden zaterdag in Antwerpen: spreuken voor boven de schouw en op het toilet. Vlaanderens ‘meest verkochte’ dichter, Marc Pairon, heeft een nieuwe bundel en kiest opnieuw voor toegankelijkheid. Met een verzameling pikante aforismen meent de volksdichter ook een comedypubliek te kunnen veroveren.

Marc Pairon is er in 2009 als eerste dichter in geslaagd om in de Vlaamse toptien van best verkochte boeken te verschijnen. Zijn geheim: toegankelijke verzen in combinatie met marketingtalent. Zijn uitgever liet de bundels in een eerste oplage van 10.000 paperbacks drukken. Gewoonlijk bestaat de eerste druk van een poëziebundel in Vlaanderen uit 300 à 400 exemplaren. Door de relatief lage drukkosten kon Pairon een boek voor 2 euro per stuk aanbieden. In totaal gingen er van de negen poëziebundels die Pairon schreef al 60.000 exemplaren over de toonbank. Dat zijn verzen door sommige critici niet serieus worden genomen, deert de dichter niet. „Tegenover die paar opmerkingen staan honderden positieve reacties”, zegt hij. Een van zijn voorbeelden, Remco Campert, werd volgens Pairon immers ook lange tijd door de kritiek neergesabeld. „Uiteindelijk beslist het publiek wie de tijd overleeft.”

Waar Pairon in 2009 het Vlaamse volk verleidde met verzen over de liefde, gaat het dit keer vooral over relaties, seks, schoonmoeders en religie. De bundel Erotiek is seks zonder lachbuien is een verzameling aforismen met staaltjes als ‘Hoofdpijn’ (‘de enige door het Vaticaan goedgekeurde anticonceptie’), ‘Schikking’ (‘Zelden of nooit is een minnelijke schikking een mannelijke schikking’) en ‘Internaat’ (‘Jaarlijks vieren de paters van het internaat gezamenlijk de verjaring van de feiten’). Toen Pairon merkte dat zijn puntdichten mensen aan het lachen maakten, kwam het idee om ze voor te lezen op stand-upcomedy-events. „Maar ik vraag veel van een comedy-publiek. De basis van mijn poëzie is triest. Door de herkenbaarheid en de manier waarop het verteld wordt, wekt het een lach op.” Of het Pairon zal lukken ook met deze bundel de Vlaamse hitlijsten te bestormen blijft afwachten. Hij vraagt nu 10 euro per bundel en moet concurreren met de haiku’s van politicus Herman Van Rompuy.

Sabeth Snijders