Vitesse: van kever naar Formule 1-wagen

Sinds Merab Jordania eigenaar is van Vitesse, heeft de club een nieuwe trainer en tal van spelers aangetrokken.

„We willen naar de top maar er moet nog veel veranderen.”

Onderwerp/Subject: Vitesse Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Vitesse - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: Vitesse's teamphoto top FLTR Calvin JONG-A-PIN , Santi KOLK , Wiljan PLUIM , CLAUDEMIR , Kevin VAN DIERMEN and goalkeeper Piet VELTHUIZEN, under FLTR Serginho GREENE , Paul VERHAEGH , Onur KAYA , Lasse NILSSON and Civard SPROCKEL. (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #18 $12 ±1261412786716 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Vitesse Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Vitesse - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: Vitesse's teamphoto top FLTR Calvin JONG-A-PIN , Santi KOLK , Wiljan PLUIM , CLAUDEMIR , Kevin VAN DIERMEN and goalkeeper Piet VELTHUIZEN, under FLTR Serginho GREENE , Paul VERHAEGH , Onur KAYA , Lasse NILSSON and Civard SPROCKEL. (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #18 $12 ±1261412786716 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Als Vitesse onderhandelt met nieuwe spelers doet manager voetbal Ted van Leeuwen dat steevast in het Gelredome. De keuring heeft plaats in het gelikte gebouw van NOC*NSF op Papendal. Pas als de handtekeningen zijn gezet volgt een vluchtige kennismaking met het vervallen trainingscomplex De Slenk. „We willen naar de top van Nederland, maar daarvoor moet in hoog tempo nog heel veel bij de club veranderen”, stelt Van Leeuwen in zijn treurige onderkomen. „We veranderen van een oude Kever in een Formule 1-wagen. En we hebben moeite die auto op de weg te houden.” Vitesse kon gisteren in elk geval niet winnen van het wankele Feyenoord: 1-1.

Vanaf het moment dat de Georgische zakenman Merab Jordania op 16 augustus vorig jaar de club in handen nam, is het denken binnen Vitesse radicaal veranderd. Van een noodlijdende eredivisieclub die dagelijks vocht voor het bestaan tot een organisatie die binnen een paar jaar mee wil doen om het kampioenschap van Nederland. De aftrap voor het nieuwe denken werd gegeven door de vorige eigenaar Maasbert Schouten, die tot verbazing en ergernis van Van Leeuwen op een persconferentie sprak over een titel in 2013. „Het was moeilijk van tevoren met hem te overleggen. Hij sloot zich op in het toilet om zijn speech uit z’n hoofd te leren. Uitspraken over een kampioenschap zijn natuurlijk niet goed voor het imago van de club dat de afgelopen jaren toch al niet al te best was.”

Vitesse verkeerde vrijwel nooit in rustig vaarwater. Wat dat betreft is de situatie onder Jordania niet veranderd. De afgelopen zes maanden is het een komen en gaan van coaches en spelers geweest. Zo werd al vrij snel na de komst van Jordania bekend dat Theo Bos ongeschikt werd geacht voor de top. Na een tip van Jordania kwam Van Leeuwen terecht bij Albert Ferrer. Daarmee werd een link gelegd met diens oude club Barcelona. Inmiddels beschikt Vitesse met Marti Riverola, Hraruna Babangida en Jordi López over drie spelers met een Barça-verleden. Het is de vraag of ze ooit een Vitesse-hart zullen krijgen. „Ik heb een contract voor een half jaar. Ik bekijk het hier van wedstrijd tot wedstrijd”, zei López na het duel met Feyenoord.

Vitesse kan opeens in een heel andere categorie scouten en Van Leeuwen maakt naar eigen zeggen gebruik van verschillende netwerken. Zo staat hij in contact met Frank Arnesen van Chelsea. De Deen zorgt er zelfs voor dat zijn voormalige secretaresse Ingrid van Osch, die bij PSV op een zijspoor was beland, in dienst treedt bij Vitesse. Spelers van Chelsea als de Kroaat Matej Delac en de Serviërs Slobodan Rajkovic en Nemanja Matic zijn op huurbasis naar Arnhem gekomen. De laatste vertrekt komende zomer naar het Portugese Benfica. Volgens Van Leeuwen is Vitesse voor Matic „een tikje onder zijn niveau”.

Negentig procent van de Vitesse-spelers die gisteren aantraden tegen Feyenoord, is gehuurd. Zo speelden naast de Spanjaarden en voormalige Joegoslaven gisteren ook de Japanner Michihiro Yasuda en de Georgiër Guram Kashia mee. Van Leeuwen ontkent dat zijn club is verworden tot een handelshuis van grootmachten als Chelsea en een aantal makelaars. „Dan kunnen ze beter hun spelers in België stallen, want in Nederland moet een voetballer van buiten de EU 528.000 euro verdienen. Bovendien koopt Chelsea echt geen spelers om ze hier tijdelijk naar toe te brengen.”

Rajkovic speelt echter bij Vitesse omdat hij nog niet voldoende interlands achter zijn naam heeft staan om toegelaten te worden tot de Premier League. „Zijn doel blijft Chelsea 1. Daar is toch niets mis mee? Als hij ons zolang kan helpen, geweldig.”

Ondertussen verdwijnen spelers van de eigen opleiding naar de reservebank. Gisteren kwamen talenten als Genaro Snijders, Alexander Büttner, Gino Felixdaal en Davy Pröpper niet aan spelen toe. De laatste stond in de belangstelling van Ajax. Hij wilde na afloop in het Gelredome uit teleurstelling de pers niet te woord staan. Van Leeuwen: „Wij waren gewend te scouten naar talent in een straal van 60 kilometer rond Arnhem. Onze jonge spelers hebben een bepaald niveau. Dat past niet altijd meer bij onze ambities. Maar ik heb schijt aan de kritiek dat de jeugd bij ons geen kans krijgt. In Nederland lopen overal spelers van ons.”

De opvatting van de inmiddels aan NAC verhuurde Julian Jenner, die meende dat er te veel buitenlanders door Vitesse werden binnengehaald, vindt dan ook geen genade in de ogen van Van Leeuwen. „Dat was de kritiek van de nummer twintig in de selectie. Goede Nederlandse spelers zijn duur en moeilijk te vinden.” Frank van der Struijk voldoet kennelijk wél aan de eisen van Ferrer. Hij heeft zijn plek als centrale verdediger echter moeten opgeven en speelde gisteren rechtsback. „Toevallig ziet de trainer het in mij zitten”, zegt hij. „Af en toe loop je te veel voorop in de strijd omdat je je wil waarmaken. Er wordt op een ander niveau getraind. Moeilijk soms.”

Van Leeuwen wijst op een bakje papieren. „Kijk, daar liggen uitnodigingen voor tien internationals. Dit is een overgangsjaar. We gaan grote slagen maken. We hebben nog wel wat spelers op het oog. Heel langzaam zijn de piketpaaltjes gezet.”