Verrassend van D66, een twitterverbod in de raadszaal

Een twitterverbod voor gemeenteraadsleden. Dat is – kort door de bocht – het voorstel dat voorzitter Salima Belhaj van de D66-fractie in Rotterdam doet (opiniepagina, 20 januari).

Ze hekelt vooral politici die al tijdens een debat een mening op Twitter geven. „Zo wordt het ingewikkeld om recht te doen aan elkaars mening en bovendien komen de niet-twitterende raadsleden op achterstand.”

Het D66-standpunt verrast en verbaast me. Twitter is een prima manier om te vertellen wat je als volksvertegenwoordiger doet en te horen wat mensen daarvan vinden. Ik weet na een jaartje twitteren dat het echt werkt. Ongeveer 1.500 mensen volgen mij. Ze stellen mijn opinie op prijs. Ze geven me waardevolle informatie of ongezouten kritiek.

Ook zonder Twitter kunnen politici al tijdens een debat hun mening uitventen. Door in de schorsing een reactie te geven aan een radio- of tv-journalist. Door een persbericht te maken. Door te sms’en of door op internet hun weblog te updaten. Twitter creëert geen nieuw probleem.

Raadsleden vatten de woorden van hun opponent verkeerd samen op Twitter, zegt Belhaj. Dat komt voor, maar ook daarin verschilt twitteren niet van andere vormen van reageren.

Het lijkt erop dat Belhaj zich vooral opwindt over gedrag dat niet thuishoort in de raadszaal. In dat opzicht scoort Twitter positiever dan ander gedrag. Raadsleden die druk op de laptop werken of de krant lezen volgen echt niet wat er gebeurt. Raadsleden die over het debat twitteren juist wel.

Peter van Heemst

PvdA-raadslid in Rotterdam Op Twitter: @petervheemst