Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Proces-Wilders opnieuw van start

Screenshot Journaal 24
Screenshot Journaal 24

Vandaag is de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen Geert Wilders. De zaak begint opnieuw, met nieuwe rechters. Waar gaat de zaak over, wat staat er op het spel en wat is de verwachte uitkomst?

De rechtszaak tegen Wilders wordt opnieuw gedaan, nadat in oktober de rechters moesten worden vervangen. Het wrakingsverzoek van Wilders advocaat Bram Moszkowicz werd toegewezen. De rechters in het proces-Wilders zouden de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

nrc.next-redacteur Annemarie Kas beantwoordt vandaag in nrc.next de volgende drie vragen. Hier in het kort:

Wat gaat de zaak over?
Wilders staat terecht voor de belediging en discriminatie van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen. Vandaag beginnen drie nieuwe rechters met een regiezitting, waarin de voorwaarden van het proces worden besproken. De verdediging en de aanklagers kunnen verzoeken indienen om getuigen te (laten) horen.

Wat staat er op het spel?
Wilders krijgt veel aandacht voor zijn partij en gedachtegoed. Maar als Wilders wordt veroordeeld, krijgt hij wel een aantekening op zijn strafblad. En mocht de rechtbank hem veroordelen, dan zal hij beroep aantekenen en nog meer tijd kwijt zijn aan zijn verdediging.

Voor de Amsterdamse rechtbank staat haar imago op het spel. De commissie-Meijerink die het eerste deel van het proces Wilders evalueerde bracht eind december een kritisch rapport uit. “Extra mediatraining, betere voorbereiding, ‘overvallen’ door publiciteit, onderschatting mediadruk, achterhaalde organisatie”, aldus NRC-juridisch redacteur Folkert Jensma op het weblog Recht & Bestuur. “De rechterlijke macht kreeg een beleefd geformuleerd proces verbaal uitgereikt, waarin opgesomd werd hoe het beter moet.”

Wat is de verwachte uitkomst?
Het is mogelijk dat het OM bij een nieuwe behandeling op een andere eis uitkomt, maar in de praktijk is die kans nihil. De verwachting is dat de officieren opnieuw op alle punten vrijspraak zullen eisen.

De zitting is rechtstreeks te volgen op Nederland 1 en Journaal 24.