‘Mubarak plant ziekenhuisbezoek in Duitsland’ is ‘zoveelste gerucht’

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft aanwijzingen dat de Egyptische president Hosni Mubarak plannen heeft om zich medisch te laten onderzoeken in een Duits ziekenhuis. Volgens Der Spiegel is dit mogelijk een dekmantel voor het aftreden en vertrek van de staatsman die nu al twee weken onder vuur ligt in zijn eigen land.

Volgens Der Spiegel zou dit het scenario kunnen zijn waarmee de Verenigde Staten Mubarak een elegante oplossing bieden voor het ontvluchten van de politieke onrust in zijn land. De New York Times berichtte dit weekend al dat er gesprekken gaande waren met de Egyptische vice-president Omar Suleiman over het aftreden van Mubarak.

Het Duitse tijdschrift zegt zich te baseren op bronnen binnen de luxueuze Max-Grundig-kliniek bij Baden-Baden. Op dit moment verblijft Mubarak in zijn villa in het Egyptische Sharm el-Sheikh. Duitse politici hebben al laten weten dat Mubarak welkom is om zich medisch te laten onderzoeken in het land.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants is dit het zoveelste gerucht over Mubarak, en zou dit alleen waar kunnen zijn als Mubarak echt ziek zou zijn of als er een staatsgreep is geweest. De positie van Mubarak lijkt echter ongewijzigd:

“De positie van Mubarak is nu zo dat hij aanblijft tot september. Ik zie niet goed in op dit moment waarom hij versneld weg zou gaan: zijn regering praat nu met een deel van de oppositie en de Verenigde Staten zijn bang iets te forceren, bang voor wat er in de plaats van zijn regime komt. Zo slecht is de positie van Mubarak nog niet. De enige mogelijkheid waardoor dit zou kunnen kloppen, is als er een staatsgreep heeft plaatsgevonden of hij echt ziek is.”