Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moszkowicz: Wilders al veroordeeld door hof Amsterdam

Amsterdam 7-2-2011 Speurhond op zoek naar verdachte voorwerpen bij aanvang van het proces tegen Geert Wilders Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 7-2-2011 Speurhond op zoek naar verdachte voorwerpen bij aanvang van het proces tegen Geert Wilders Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Een speurhond zoekt naar eventuele verdachte voorwerpen bij aanvang van het proces tegen Geert Wilders. (Foto NRC / Maurice Boyer)

Advocaat Bram Moszkowicz wil met het verhoren van raadsheer Tom Schalken “aantonen dat Wilders met vooringenomenheid is bejegend door het hof in Amsterdam en dat de heer Wilders al is veroordeeld.” Dat zei hij vanochtend tijdens de regiezitting in het proces tegen Geert Wilders, dat vandaag opnieuw van start ging.

In oktober vorig jaar werd de rechtbank in Amsterdam gewraakt nadat de rechter niet toestond dat arabist en getuige à decharge Hans Jansen werd gehoord. Moszkowicz had dit verzocht omdat bekend was geworden dat raadsheer Tom Schalken tijdens een etentje Jansen zou hebben proberen te overtuigen van de juistheid van de vervolging van Wilders. Schalken was zelf betrokken bij het besluit om het OM te dwingen Wilders te vervolgen. Toen Jansen niet toegestaan werd te getuigen, diende Moszkowicz met succes een wrakingsverzoek in.

OM vervolgt Schalken niet voor beïnvloeding getuige
Het OM heeft vorige week besloten Schalken niet te vervolgen voor beïnvloeding van een getuige en het schenden van het ambtsgeheim. Het OM deed dit onder meer op basis van een verhoor van Jansen door de Rijksrecherche. Jansen zou daarin hebben aangegeven dat hij geen druk zou hebben ervaren van Schalken.

Volgens Moszkowicz heeft het OM “in deze een overijle sepotbeslissing genomen”. Jansen zou inmiddels te kennen hebben gegeven dat hij zich “niet of niet meer achter zijn verklaring kan scharen”. Daarom deed de advocaat van Wilders opnieuw het verzoek om Jansen te horen. “Los van de vraag of Schalken zich aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt (…) is zijn onderhoud met Jansen van groot belang.”

Schalken heeft, zo vatte Moszkowicz de woorden van Jansen samen, wel degelijk geprobeerd om de getuige “van mening te laten veranderen”. Ook heeft Jansen verklaard dat Schalken daar niet in geslaagd is omdat hij Jansens “respect en vertrouwen” niet had.

“Uit Jansens publiekelijk beschikbare relaas kan worden opgemaakt dat hij onder druk is gezet [door de Rijksrecherche]. Om die reden heeft hij vragen beantwoord waar hij eigenlijk het antwoord niet weet. Inmiddels staat hij niet meer achter de hele inhoud van zijn verklaring”, aldus Moszkowicz.

Vandaag begon regiezitting
Wilders staat terecht voor de belediging en discriminatie van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen. Vandaag beginnen drie nieuwe rechters met een regiezitting, waarin de voorwaarden van het proces worden besproken. De verdediging en de aanklagers kunnen verzoeken indienen om getuigen te (laten) horen.

De zitting is rechtstreeks te volgen op Nederland 1 en Journaal 24.